Kývání zubů | Moje zdraví

Kývání zubů

Zuby upevněné ve zdravých dásních, čelistech a závěsných aparátech se samy od sebe nekývají. Zuby jsou upevněny v dásních v alveolárních jamkách a z části kryté dásní. Kývání zubů může být zvláště u starších lidí, ale v menším měřítku i u mladších, projevem parodontózy. 

Příčiny kývání zubů

Příčinou kývání zubů může být úraz. Dalšími příčinami jsou například záněty zubu, které vznikly ze zubního kazu, parodontóza anebo zánět závěsného aparátu, který vzniká postupně při špatné ústní hygieně a špatném čistění zubů. Prvním stadiem je zánět dásní, který – pokud ho neléčíte – se časem dostane i do hlubších tkání a způsobí parodontózu.

Zánět dásní a následnou parodontózu způsobují bakterie, které se při špatné hygieně usazují v zubním plaku a vytváří zubní kámen. Vlivem parodontózy ustupuje dáseň a zub se stává víc odhalený a méně fixovaný, proto se kýve a může i úplně vypadnout.

Vitamin C je důležitý pro správnou tvorbu kolagenu a pojivové tkáně. Při jeho nedostatku dochází ke ztrátě pružnosti cév. Následkem toho dochází i k viklání a poté vypadávání zubů.

Jak vyléčit kývání zubů?

Kývání zubu je důvodem pro návštěvu zubaře, který odhalí důvod. Pokud se jedná o parodontózu, je potřeba začít s léčbou co možná nejdříve.

Nedostatek vitamínu C se objevuje především v důsledku špatné stravy, v současné společnosti jsou jím ohroženy především skupiny bezdomovců nebo alkoholiků.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.