Bolest v oblasti krku | Moje zdraví

Bolest v oblasti krku

Projevuje se na spojnici hlavy s páteří. Hrozí zde buď zablokování obratlů, nebo utlačení nervů. Skřípnutý nerv poznáte podle mravenčení ruky provázeného bolestí šíje. Ruka může až ochrnout. Na vině jsou nervy, které utlačují obratle. Velmi bolestivý a nebezpečný je výhřez ploténky, který může vést až k ochrnutí ruky. V této oblasti je naštěstí poměrně vzácný. 

Blokáda krční páteře

Je ztuhnutí šíje vyvolané zablokováním jednotlivých obratlů a následným ztuhnutím okolních svalů, bolesti hlavy – začínají za krkem, pokračují přes týl a končí za očima s pocitem, že oči doslova „vylézají“ ven z hlavy.

Příčiny vzniku bolesti v oblasti krku

Problémy v oblasti krční páteře vznikají, například pokud dlouho sedíte, přeležíte si v noci „krk“ nebo vás ofoukne v autě nebo u otevřeného okna. Zablokování se projeví tím, že vám ztuhne šíje a často se přidá i bolest hlavy.

Jak vyléčit bolest v oblasti krku?

Se zablokováním obratlů či ztuhnutím šíje si pomůžete sami, s utlačením nervů ne. Rozhodně se nedoporučuje, abyste si ztuhlá místa na krční páteři sami masírovali, můžete si spíše uškodit. Raději se obraťte na zkušeného fyzioterapeuta nebo maséra. Pomáhají také slabší volně dostupné léky proti bolesti a zánětu, například ibuprofen, ibalgin, paralen. Pokud problémy po dvou až třech dnech neodezní, běžte k lékaři.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.