Co mi voní, to mě léčí. I preferencí určité vůně tělo dává najevo, co potřebuje | Moje zdraví

Co mi voní, to mě léčí. I preferencí určité vůně tělo dává najevo, co potřebuje

Co mi voní, to mě léčí. I preferencí určité vůně tělo dává najevo, co potřebuje
Mnozí z nás mají poněkud otupělé nosy a chvilku trvá, než se opět probudí k životu • Autor: iStock.com
20. října 2016 • 10:42

Alchymická parfumerie. Místo dýchající poklidem poskytuje náruč k ponoření se do tajů vonných esencí z celého světa. Zde s velkou pravděpodobností nejen naleznete parfém svého srdce, ale poskytnete i neobyčejné vjemy svému čichu. 

Majitelka této nevšední parfumerie v Praze na Malé Straně Mgr. Petra Hlavatá vystudovala farmacii, posléze však při svých cestách světem podlehla tajemnému kouzlu vůní a parfémových esencí. 
„Provázejí mě každý den již přes 20 let, jsou můj osud, moje láska,“ říká.

Nehledejte zde běžný sortiment z obchodních domů. Tady se tvoří podle starých, původních receptur, čekají tu parfémy kvalitních, starobylých značek a mistrných parfumérů, velký prostor zde mají pro mnohé z nás neobvyklé orientální vůně ze Saúdské Arábie, Egypta, Bahrajnu. 

Dá se říci, že pokud najdete svou vůni, najdete sami sebe. Ne proto, že by parfém byl sám o sobě kouzelný, ale proto, že skrze znovuobjevenou schopnost čichat a vnímat vůně se cosi ve vás změní, otevře. Pakliže zavítáte do alchymické parfumerie Petry Hlavaté, nechá vám prostor… Vkročíte do útulného zákoutí, kde se můžete uvolnit z celodenního stresu a ponořit se do „Pohádky tisíce a jedné noci“. Prohlížíte si nepřeberné množství malých i velkých ručně zdobených flakonků, které jsou mnohdy samy o sobě uměleckým dílem.

Pomalu, beze spěchu začnete očichávat první „várku“. Vůně starobylé, orientální, ale i svěží… Vše je teď na vašem nosu. Důležité je nespěchat, dát čichu šanci vše postupně prozkoumat, a pokud se unaví, je vždy po ruce odrušující vůně kávy, čokolády či wasabi, která přispěchá na pomoc. Kromě vybraných vůní, které Petra Hlavatá dováží z celého světa, vytvořila svůj vlastní vonný systém Rafaella, jehož základem je 16 vonných typů přiřazených k určité barevné linii. Tvoří také vůně na míru či parfémy pro slavnostní příležitosti, například svatby, což – jak říká – s sebou vždy nese radost, krásu hledání a objevování té pravé, originální receptury pro konkrétní osobu či pár. 

Hlava: Vůně prvního dojmu, ochutnání parfému, trvá od několika vteřin do 15 minut. 

Srdce: Nastupuje po odeznění hlavy, trvá mnohem déle, až několik hodin podle kvality parfému. 

Základ: Složky parfému, které se pozvolna uvolňují, některé můžeme cítit i několik dní. 

Mnozí z nás mají poněkud otupělé nosy a chvilku trvá, než se opět probudí k životu. Tak trochu jsme zapomněli na vnímání všech krásných vůní kolem, ať už jde o dobré jídlo, kvetoucí strom nebo čerstvě vyprané prádlo. Kdy jste naposledy zavítali do lesa, opatrně našlapovali a vdechovali nádhernou lesní vůni? Co vám říká čerstvě pokosená tráva? Zkusme to napravit. Alchymická parfumerie dává šanci rozvinout a uvědomit si všechny drobné nuance vůní, které jsme dosud přehlíželi. Jde o to naučit se znovu „vychutnávat si“... 

Škola čichu

Ve škole čichu Petry Hlavaté se dozvíte historii vůní, půjdete po stopách starověkých kultur, Egypta, Mezopotámie, Arábie, Indie, Číny a Japonska, naučíte se rozeznávat a pracovat s kadidlem, myrhou, nardem, santalem… Poznáte vonné dýmy, vykuřovadla a pryskyřice, proč a kdy se používají. Vůně a parfémy „dneška“ ovlivněné módou, rozdíl přírodních a syntetických esencí, vonné směsi Rafaela a jejich léčivý potenciál, naučíte se pracovat s alchymickou aromatypologií, vědomě vůně užívat a ponoříte se do umění tvorby individuálních parfémů. 

„Škola čichu je hrou s vůněmi. Nemá striktní pravidla, spíše vždy jednotlivá témata ladím s danou skupinkou, která se vytvoří (ať už jde o jeden víkend či celý rok). Hodně učím o historii vůní, o starých léčebných využitích vonných esencí. Původně vůně znamenaly mnohem více než v dnešní době. Povznášely ducha svou krásou, ale měly též silný léčebný efekt. Rčení ‚co mi voní, to mě léčí‘ platí dodnes. Přitahuje-­li vás nějaká vůně skutečně silně, znamená to, že vaše tělo po ní volá, potřebuje ji ke svému vyladění, či dokonce uzdravení. Mohou za to jednotlivé bylinné a jiné esence obsažené v parfému.

To ale mluvíme o trochu jiných parfémech než o těch, které se běžně dají koupit v obchodech. Jde o takzvanou starou parfumerštinu, která v sobě nosí tajemství alchymie míchání, propojování a sladění jednotlivých složek, zpravidla původních a přírodních tak, aby měly právě nejen ten úžasně vonící efekt, ale i hluboký zásah do našeho organismu směrem k harmonizaci. Tvorba vůně je umění, krásné umění,“ podotýká majitelka alchymické parfumerie.

„Každý měsíc se teoreticky i prakticky ‚zpracovává‘ určité vonné téma do hloubky. Na konci roční školy čichu na každého čeká zkouška, která odhalí, zda dokáže danému člověku určit vonný typ, provést jej celou škálou vůní a vytvořit parfém šitý na míru,“ dodává Petra Hlavatá. Možnosti školy čichu využívají nejen ženy, které si samy chtějí otevřít alchymickou parfumerii, ale také ženy, které touží pochopit sebe sama a tím i ostatní. Vůně a znovu probuzený čich tomu napomohou...

Velké nosy slavných tvůrců parfému pojmou až 10 tisíc vůní. Netuším, kolik jich přesně rozeznám já, ale jsou to tisíce,“ říká s úsměvem Petra Hlavatá. Poznáte, zda jste romantická růže, souzníte s divokou smyslností orientálního pižma či posvátnou hloubkou oudu? Možná toto tajemství odhalíte v alchymické parfumerii. Dovolte si prostě být sama sebou... 

Odborná spolupráce: Mgr. Petra Hlavatá pražská alchymická parfumerie Rafaella www.rafaella.cz

Autor: Helena Míková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.