Je možné otěhotnět po darování vajíček? Známe odpověď! | Moje zdraví

Je možné otěhotnět po darování vajíček? Známe odpověď!

Je možné otěhotnět po darování vajíček? Známe odpověď!
Autor: Shutterstock
3. listopadu 2021 • 00:00
Prezentace klienta • 

K darování vajíček vede ženy řada důvodů. Dvěma nejčastějšími je snaha pomoci neplodným párům splnit si svůj sen o vlastní rodině, a následně finanční kompenzace. Kromě toho dárkyně vajíček získají podrobné informace o své vlastní plodnosti, případné genetické zátěži a komplexní zdravotní vyšetření. Díky všem těmto informacím je možné určit, zda je otěhotnění po darování vajíček možné.

Jak probíhá darování vajíček

Pokud se žena rozhodne pro darování vajíček, stačí vyplnit kontaktní formulář vybrané reprodukční kliniky a obratem přijde pozvání na první konzultaci. Během ní vám bude vysvětleno, jak celý proces darování vajíček probíhá a co obnáší. Následuje genetické vyšetření, díky kterému je možné vyloučit přenos genetických onemocnění, gynekologické vyšetření a vyšetření krve a moči. V případě, že jsou všechna vyšetření v pořádku, může se žena stát součástí dárcovského programu a začít s hormonální stimulací. Hormony si žena aplikuje sama pomocí injekcí zhruba 10 až 12 dní. Vše probíhá pod dohledem gynekologa, který dárkyni pravidelně monitoruje. Odběr vajíček probíhá v krátkodobé celkové narkóze a jedná se o velmi bezpečný zákrok.

Rizika při darování vajíček

Při darování vajíček hrozí dárkyním jen velmi minimální rizika. Metody odběru vajíček jsou v současné době na natolik vysoké úrovni, že není třeba se ničeho bát. Existuje zde určité riziko takzvaného hyperstimulačního syndromu, při kterém ženské tělo zareaguje na předchozí příliv hormonů v rámci hormonální stimulace, díky které se zvýší produkce vajíček. V ojedinělých případech může dojít k poranění při odběru vajíček nebo k pooperačním zánětům. Pokud si ale žena vybere k darování vajíček renomovanou IVF kliniku, jsou tato rizika téměř nulová. Navíc je celý proces kontrolovaný týmem zkušených odborníků, kteří dokážou případná rizika odhalit v samotném zárodku.

Může mít hormonální stimulace negativní účinky?

Řada žen, které zvažují možnost darování vajíček, se obává negativních účinků hormonální stimulace. Zvýšená hladina estrogenu, která vede k vyšší produkci vajíček, může v některých případech způsobit nárůst hmotnosti, vznik rakoviny prsu, dělohy a další nežádoucí efekty. Tyto případy jsou velmi ojedinělé a v drtivé většině případů nemají ženy žádné problémy s otěhotněním po darování vajíček. Lékařské výzkumy jasně ukazují, že žena po hormonální stimulaci má zvýšenou hladinu estrogenu asi jen týden po darování vajíček. U žen po porodu je zvýšená hladina estrogenu patrná i po půl roce.

Autor: Shutterstock

Šance na otěhotnění po darování vajíček

IVF centrum často preferují ženy, které už svého potomka mají, ale není to pravidlem. Dárkyněmi vajíček se mohou stát i bezdětné ženy, které těhotenství plánují až v budoucnu nebo vůbec. Darování vajíček nemá na otěhotnění téměř žádný vliv. Naopak díky hormonální stimulaci může žena krátce po odběru vajíček otěhotnět výrazně snadněji. Proto se také během procesu darování ženám doporučuje zachovat sexuální abstinenci nebo se chránit mechanickými antikoncepčními prostředky, aby nedošlo k nechtěnému otěhotnění. Po ukončení dárcovského programu může drtivá většina žen bez problémů otěhotnět.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.