Lepra: Jaké má malomecenství příznaky a lze tuto nemoc léčit? | Moje zdraví

Lepra

Lepra je závažné onemocnění, které je způsobeno bakterií Mycobacterium leprae a postihuje kůži, periferní nervy a sliznice. Toto onemocnění může vést k vážným deformacím a postižení funkce rukou a nohou. Přestože se lepra dnes díky moderním lékům lépe léčí, stále je v mnoha částech světa přítomna a stává se předmětem stigmatizace a diskriminace. Jaké má malomocenství příznaky, jak se přenáší a léčí? 

Lepra se v současnosti vyskytuje v některých afrických nebo asijských státech. Přesný způsob šíření tohoto onemocnění není znám. Ohroženou skupinou jsou jedinci se sníženou imunitou, kteří se vyskytují v blízkosti nemocných.

Inkubační doba je několik měsíců až i 15 let.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Kůže

Přenost lepry

K přenosu pravděpodobně dochází kapénkovou infekcí, přes otevřenou oděrku na kůži, přímým kontaktem s kůží nemocného. K přenosu onemocnění dochází také z matky na dítě mateřským mlékem. Léčba trvá obvykle 6–24 měsíců. Bez léčby obvykle dochází během 10–20 let k úmrtí.

Lepra se vyskytuje ve třech formách: tuberkulózní forma, lepromatózní forma, hraniční forma.

Příznaky lepry

  • teplota
  • odlupování kůže
  • nebolestivé boláky a vředy
  • bělavé nebo hnědé a fialové skvrny
  • ochabnutí svalů
  • odpadávání částí těla
  • krvácení z nosu

Mezi hlavní projevy lepry patří zvýšená tělesná teplota a dlouhodobé problémy s kůží: odlupování jejích částí, bílé skvrny, nebolestivé zvětšené části kůže, které často připomínají uzel. Dále se může objevit únava a nadměrná spavost, hypersomnie.

Tuberkulózní forma lepry se projevuje bílými nebo červenými skvrnami na kůži. Pokud bakterie zasáhne nervy, jsou tato místa necitlivá na pohmat. Postupně dochází k ochabnutí svalů, vzniku vředů a otevřených ran. Dochází k odpadávání částí těla, nejčastěji článků prstů. Bakterie se drží pouze v napadených nervech a nešíří se dál, proto nejsou tito pacienti infekční. Často u nich dochází k samovolnému uzdravení.

Lepromatózní forma lepry se projevuje také vznikem skvrn, ale v tomto případě jsou hnědé až hnědofialové. Vznikají uzly po celém těle, které se buď vstřebají, nebo se změní ve vředy. Tento typ napadá většinou obličej. Bakterie napadá i nosní sliznici, to se projevuje rýmou a krvácením. Sekret vylučovaný z nosní sliznice je vysoce infekční. Pokud se tato forma neléčí, dojde k rozšíření do kostí a vnitřních orgánů.

Hraniční forma se projevuje příznaky jak tuberkuloidní, tak i lepromatózní formy.

Léčba lepry

Léčba spočívá v podávání kombinace silných antibiotik, protože mykobakterie jsou velmi rezistentní vůči antibiotikům. Léky se podávají i několik let. K zabránění ochabnutí svalů se využívá podpůrná pohybová terapie. Také se používá Thalidomid.

Jak lepra vypadá? Podívejte se na obrázky:

Léky

Lepra se léčí obvykle kombinací silných antibiotik: rifampicinu, chlofamizinu a dapsonu. Léky musí být podávány až dva roky a pacient musí být sledován.

Vyšetření

Vyšetření probíhá jak prozkoumáním vnějších projevů, tak histologickým vyšetřením vzorku tkáně. Existují také specializované testy na lepru, například Ziehl-Neelsenův test, ke kterému je třeba stěr z poškozené tkáně pacienta, nebo Leprominový test, který prokáže formu lepry.

Inkubační doba

Několik měsíců až 15 let

Očkování

ne

Délka léčby

6 - 24 měsícůPacient usí být dlouhodobě sledován

Trvalé následky lepry

Lepra po sobě zpravidla zanechává deformované části těla, hlavně končetiny a obličej.

Kdy jít k lékaři

Lékaře vyhledejte, pokud jste byli v rizikové oblasti a pozorujete na sobě vznik neobvyklých skvrn.

Autor: miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.