Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Inkontinence: Jak s ní zatočit, když nás začne trápit?

5. září 2022 • 14:00

Nechtěný únik moči může postihnout každého, nezávisle na věku a pohlaví. Jak se inkontinenci účinně bránit?

Nechtěný únik moči může postihnout každého, nezávisle na věku a pohlaví. Byť ženy trápí o něco častěji než muže. Pokud nemáte inkontinenci pod kontrolou, nepropadejte panice. Tento zdravotní a společenský problém bývá ve většině případů dočasný a řešitelný.

Video se připravuje ...
Podcast Maminka: Inkontinence po porodu se dá zbavit cvičenímVIDEO 

Inkontinence se může objevit v těhotenství, kdy rostoucí plod tlačí na močový měchýř. Únik moči je běžný i po porodu, a dokonce i několik dní po něm, kdy se ženské tělo regeneruje. Spouštěčem může být i stres nebo tělesná námaha (intenzivní sportování, zvedání těžkých věcí). Ve všech případech jsou na vině ochablé svaly v oblasti pánve, které nedokážou udržet vnitřní orgány přesně tam, kde mají být. I jejich menší pokles pak vytváří tlak na močový měchýř, který reaguje únikem moči.

A co menopauza?

Některé ženy se ale s únikem moči setkají až v období menopauzy, která nastává mezi 45. až 55. rokem, kdy klesá hladina ženského hormonu estrogenu. Kvůli jeho úbytku se tkáň v močových cestách vysušuje a ztenčuje, což má za následek, že je méně elastická. Močový měchýř se tak stává citlivějším a nemusí udržet všechnu moč. I když vás může trápit „jen“ únik pár kapek moči, zajděte ke svému lékaři, který může vyloučit vážnější příčiny, jako je infekce močových cest, Parkinsonova choroba či roztroušená skleróza.

Jak si pomoci sama

Každý den cvičte tzv. Kegelovy cviky zaměřené na posilování ochablých svalů pánevního dna. Příjemným benefitem pravidelného cvičení je i zkvalitnění sexuálního života, a to vlivem prokrvení pohlavních orgánů. Vsaďte také na přírodní přípravky z lékárny, které udržují močové ústrojí v kondici.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.