Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Čím má vonět domov?

7. března 2022 • 13:27

Vůni domova milujeme, ale také rádi vylepšujeme. Často ale chemickými vůněmi, které ohrožují naše zdraví. To, jakým způsobem to u nás doma voní, ovlivňuje spousta věcí.

„Pach bytu, neboli „vůně domova“, je utvářen kromě pachu jeho obyvatel také vůněmi či zápachem textilií, rostlin, zvířat, jídla, nábytku a v neposlední řadě použitých stavebních materiálů. Všechny tyto faktory dodávají našim pokojům individuální vonný koktejl,“ uvádí Tomáš Sysel, odborník z nezávislého Institutu zdravého bydlení. Paradoxem je, že ve svém vlastním obydlí typickou vůni, která jej charakterizuje, nevnímáme. Náš mozek si zvykne na pachy, které jsou neustále kolem nás, a jednoduše je zablokuje.

Video se připravuje ...
Nejlepší aromaterapie na bolest hlavyVIDEO 

Účinný boj se zápachem

Nejúčinnější k odstranění nepříjemných pachů v domě je v první řadě pravidelné větrání. Pokud se vám ale v zimě moc často otevírat okna nechce, pak pomohou interiérové vůně. „Je ale potřeba dát si u nich pozor na chemický koktejl, který by mohly obsahovat, ať už se jedná o svíčky, aroma difuzéry, interiérové parfémy ve spreji katalytické lampy nebo vonné tyčinky,“ uvádí Tomáš Sysel.

Bylo prokázáno, že celá řada konvenčních, syntetických osvěžovačů vzduchu uvolňuje benzen, který je pro člověka karcinogenní. Zarážející jsou také koncentrace formaldehydu a toluenu, jejichž neurotoxické účinky se projeví například bolestí hlavy nebo dýchacími obtížemi. Tělu neprospívá ani xylen a styren, což jsou potenciální karcinogeny, které dráždí dýchací cesty a mohou ovlivnit funkci jater. Hormonální systém a funkci reprodukce zase dokáže potrápit hojně používané xylenové pižmo.

Pozor na saze

Pozor je třeba dát si také na vonné tyčinky. „Britští vědci zjistili, že kouř z vonných tyčinek je toxičtější než cigaretový kouř,“ upozorňuje Tomáš Sysel. A pokud jde o škodliviny ve vzduchu, jsou kontroverzní i vonné svíčky. Při spalování vznikají saze, které zvyšují množství pevných částic ve vzduchu. Navíc vůně a barviva ve svíčkách mohou uvolňovat škodliviny do ovzduší. A kterých svíček se nemusíme obávat? „Vonné svíčky vyrobené z rostlinného stearinu, sójového vosku nebo včelího vosku jsou považovány za neškodné a nemusíte mít z jejich použití obavy,“ dodává odborník.

BOX: Čeho se vyvarovat?

Čtěte složení výrobků a určitě si domů nekupujte ty, které jsou plné rizikových a třeba i jedovatých látek. Tomáš Sysel pro nás připravil užitečné rady, čím se při výběru řídit.

Svíčky

Při koupi vonných svíček je dobré sledovat na obalu látku Isocyclemone E, která způsobuje dermální toxicitu, a dále Lyral, což je významný alergen, který se může vyskytovat také v pěnách na holení a deodorantech. Součástí vonných svíček bývá rovněž oktabenzon, který může vyvolat alergickou reakci.

Oleje

Běžnou součástí synteticky vyrobených esenciálních olejů je látka benzyl, který se používá jako parfemační složka a citlivější osoby na něj mohou reagovat alergicky.

Výstražné symboly

Na výrobcích sledujte také výstražný symbol nebezpečnosti. To je obrázek, který má tvar červeného kosočtverce s bílým pozadím a poskytuje informace o poškození, které může určitá látka nebo směs způsobit našemu zdraví nebo životnímu prostředí. V interiérových vůních a svíčkách je v tomto kosočtverci často uveden symbol vykřičníku, který znamená nebezpečí pro zdraví a ozonovou vrstvu. Takový výrobek může způsobovat alergickou reakci a při vdechování poškozuje lidské zdraví.

Do kolečka:

Lahvičky běžných 10 ml oleje, který stojí pouze třicet nebo padesát korun, jsou podezřelé! Zřejmě se jedná o „vonné oleje“, což jsou jen chemicky vyrobené vůně, a nepůsobí aromaterapeuticky.

Jak to vidí

Adéla Zrubecká, aromaterapeutka z Nobilis Tilia

Jaké vůně k provonění interiérů na sklonku zimy používat? V březnu, kdy se v jarní přírodně začíná probouzet nová energie, nastává ideální čas podpořit v našem organismu očistné procesy. Pomozte svému tělu éterickými oleji, abyste se cítili lehčeji, plni elánu a chuti do života. Na jaře je potřeba zaměřit se na játra, která mají úžasnou samočistící schopnost a zbavují se toxinů a odpadních látek. Jejich činnost podpořte citrusovými éterickými oleji v difuzéru. Éterický olej Citron, Grapefruit, nebo Bergamot jsou skvělí pomocníci nejen při detoxikaci a očistě organismu, také mají antistresové účinky. Vedle jednodruhových olejů můžete využít směsi éterických olejů, od nás třeba Dotek jara, nebo Respirant, které pročišťují, povzbuzují a harmonizují emoce. Více na nobilis.cz

Na voňavé nákupy

Osvěží a pročistí

Jeden z nejlepších olejů na celkové pročištění organismu citron rozpouští usazeniny, stimuluje lymfatický systém, čistí žaludek a střeva a osvěžuje. Přírodní éterický olej Citron, 10 ml za 169 Kč na nobilistilia.cz

Voní a léčí

Detoxikace organismu, podpora trávení a snížení horečky – to slibuje olej z bergamtou. Je antibakteriální, sedativní, antidepresivní a antialergenní. Balm Balm Esenciální olej Bergamot 10 ml za 469 Kč na zoot.cz

Proti nespavosti

Levandulové aroma tiší bolesti hlavy, zmírňuje deprese a je oblíbenou volbou při nespavosti. Odstraňuje tělesnou a duševní únavu. Levandule Topvet, 100% silice 10 ml za 148 Kč na topvet.cz

Bytový parfém

Lehce květinová vůně s příměsí tonkových bobů, semínek stromu nazývaného mexická vanilka, jejímž základem jsou pudrové tóny a přírodní pryskyřice z keře labdanum. To nabízí Pure District Origin Bytová vůně, 10 ml za 195 Kč na puredistrict.cz

Celý článek najdete na Institutu zdravi

 

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.