Jaká velikost ženám sluší? Taková, kterou si samy zvolí | Moje zdraví

Jaká velikost ženám sluší? Taková, kterou si samy zvolí

Jaká velikost ženám sluší? Taková, kterou si samy zvolí
Chyby při hubnutí • Autor: istock.com
10. června 2022 • 06:00

Pro spoustu žen je každé kilo, které naberou, pohromou, jsou ale také ženy, které svá kila nosí s hrdostí. Nikdo přece neurčil, jak má ideál krásy vypadat, a je na každé z nás, jakou velikost nakonec zvolí.

Co je to vlastně ideální váha?

Pokud by ideální váha byla pro každého stejná, zřejmě bychom všichni měli v podvědomí vryté nějaké číslo a tomu se chtěli co nejvíce přiblížit. Jenže tak tomu není, protože to, kolik byste měli vážit, je pro každého jiné. Závisí to na mnoha faktorech, především na těchto následujících:

  • pohlaví
  • výška
  • tělesná kompozice
  • rozložení tuku a svalstva

Video se připravuje ...
Podcast Restart: Hubnutí do plavek? Ne! Jak na láskyplné hubnutí?VIDEO 

Hubená, nebo boubelka? Krásné jsou obě!

Kult štíhlosti už dávno není tím, co by hýbalo světem. Důkazem jsou i modelky, které na poli „plus size“ slaví velký úspěch. Hlavní důraz je totiž kladen na to, aby žena byla zdravá a šťastná, a pokud bude s pár kily navíc, pak jedině dobře. Je tedy zcela na ní, jakou velikost bude nosit, pokud se v ní ona sama bude cítit dobře.

Být „jiná“ neznamená být ošklivá

Svět volá po originalitě a na nás je, jak se jí chopíme. Pokud nosíte velikost L, zkuste ji nosit s grácií a hrdě své křivky ukažte. Není přece za co se stydět. Svět potřebuje víc těch, kteří se nebojí být sami sebou. 

Už dávná historie ukázala krásu žen v různých formách, ať to byla Věstonická venuše, Kleopatra, Botticelliho zrozená Venuše, císařovna Sissi, Marilyn Monroe, nebo Twiggy… všechny tak rozdílné, a přesto měly jedno společné: právě ony totiž byly ideálem krásy

Pryč se stereotypy

Všechny ženy chtějí vypadat dobře a všechny se samy sobě chtějí líbit. Pramálo přitom záleží na tom, zda je jejich váha padesát, či sedmdesát kilo, důležitý je přece vnitřní pocit každé z nich. Obecná měřítka neexistují a ideálem krásy je ten vlastní. Osvobodit se od stereotypů a žít život, který nám samotným nejlépe vyhovuje.

Skutečně hledáme jen krásu?

Globálními postoji ke kráse se zabývala mezinárodní Ipsos studie Global Advisor a z jejích výsledků je vidět, že ženu dělá půvabnou daleko více aspektů než pouhý fyzický předpoklad.

Překvapivě v jejím vnímání mezi ženami ani muži nevévodí fyzické rysy, ale spíše ty osobnostní, a to zejména laskavost (71 %), šťastná povaha (71 %) a důstojnost (70 %). Dále také humor, inteligence, moudrost či síla. Co se týče „fyzična“, vyzdvihujeme nejvíce vzhled obličeje (46 %), stav pokožky (42 %), celkový smysl pro styl (41 %) a sex-appeal (41 %). Další faktory jako profesionální úspěch (36 %) nebo finanční úspěch (32 %) nás pak zajímají nejméně. Sto lidí, sto chutí, to je jediný správný ideál krásy.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.