Nepřežije své dětství, říkali lékaři. Dívka ale žije s děsivou nemocí dál | Moje zdraví

Nepřežije své dětství, říkali lékaři. Dívka ale žije s děsivou nemocí dál

11. dubna 2017 • 10:00

Kvůli závažné poruše kůže (bulózní epidermolýze), kterou Vanessa Leinertová trpí, jí lékaři nedávali moc šancí. Tvrdili, že nemůže přežít své dětství. Její kůže je totiž tak citlivá, že každý dotyk či malé tření způsobují vznik puchýřů. 

Mladé ženě tak přivodí vznik puchýřů prakticky cokoliv z běžného života. Oblékání, doteky, mytí, chůze.

Jenže statečná Vanessa, které je dnes již 30 let, se naučila se svoji nemocí žít. Denně si musí poškozenou kůži pečlivě ošetřovat. Tyto úkony ji zaberou každý den tři hodiny. Bez nich by ale nemohla žit.

Lidé trpící touto chorobou zpravidla nemohou žit sami, potřebují pomoc druhých lidí. Ne tak Vanessa. Tak zvládá vše sama. Dokonce vystudovala universitu a stala se profesionální fotografkou.

Vanessa ví, že svým „běžným“ chováním každý den neskutečně riskuje. Puchýře, které se tvoří na kůži, se špatně hojí. Proto se také takto nemocným říká „motýlí lidé“ nebo „lidé s motýlí kůží“, protože křídla motýlů jsou také velice křehká a náchylná k poškození.

Statečná dívka ale chce žit naplno a již pět let bydlí se svým přítelem. ten je jí velkou oporou.

Vanessa je prezidentkou charitativní organizace, která pomáhá lidem trpících touto děsivou chorobou.Svým životním stylem chce podobně nemocné povzbudit a dodat jim odvahy žít „běžný“ život.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.