Jmenuje se Barbie a její máma se snaží, aby tak i vypadala. Kolik ji to stojí a proč, proboha? | Moje zdraví

Jmenuje se Barbie a její máma se snaží, aby tak i vypadala. Kolik ji to stojí a proč, proboha?

5. září 2017 • 12:00

Zvrácená touha po dokonalosti a uspokojení vlastních ambicí vede zřejmě matku devítileté Barbie k tomu, že jí nalepuje řasy a nehty, natírá samoopalovacím krémem a nakupuje neuvěřitelné množství kosmetiky. Tahle "zábava" ji přijde na 13 000 korun měsíčně.

Devítiletá Barbie Loveridge ve své plné kráse • Autor: Profimedia.cz
Samantha Pavey, devětadvacetiletá žena z britského města Peterborough, má tři děti. Ačkoliv je na ně sama, nebrání jí to věnovat spoustu času, úsilí a hlavně peněz tomu, aby z dcery udělala dokonalou kopii panenky Barbie. Za jediný měsíc utratí v přepočtu přes 13 000 korun za oblečení, paruky a další kosmetiku pro svou devítiletou dceru.

"Maluje se víc než já, když vyrážím večer ven," směje se Samantha a dodává: "Samozřejmě se tak neobléká do školy. Chodíme na soutěže a přehlídky." Jen v posledních dvou letech takových přehlídek malá Barbie absolvovala přes třicet a vynesly jí mnohá ocenění. Sama říká, že ji to moc baví. "Miluju, když jsem na jevišti, miluju, když mám nové šaty, a hrozně ráda získávám nové korunky," říká dívka. Výher má doma celou řadu, nyní se chystá zaútočit na titul nejvyšší. Pro matku i dceru se soutěže staly smyslem jejich života. 

Péče o dceru stojí přes 350 liber měsíčně. • Autor: Profimedia.cz
Samantha neváhá utratit velké částky peněz za oblečení, kosmetiku a další věci. "Na jednu soutěž potřebujete nejméně tři obleky. Také pořádné opálení, bez samoopalovacího nástřiku to ani nemá cenu," popisuje Samantha. Umělé nehty používá Barbie nalepovací, takže když jde do školy, může je sundat. "Nehty nandáváme večer před soutěží. V den přehlídky potom děláme vlasy a make-up, celé to zabere asi dvě hodiny. Barbie to ale moc baví, sama mi radí, co a jak mám udělat," chlubí se matka. 

Barbie si na sebe bere jen ty šaty, které si sama vybere. "Nikdy bych ji nenutila nosit něco, co by se jí nelíbilo," říká Samantha. Nicméně připouští, že na soutěžích to bývá pro malou Barbie někdy stres. "Ale ona ví, že to k tomu patří, a ví, že je potřeba to překonat," míní matka. Rodina a známí na tomto jejím zvláštním koníčku nevidí nic špatného. Matka dívky tvrdí, že jim všichni fandí a jsou pyšní na to, že se s Barbie znají osobně. Zároveň zcela odmítá tvrzení, že by obdobné soutěže dělaly z dětí sexuální objekty. "Nezáleží na tom, co má dítě na sobě, je to jen oblečení," uzavírá Samantha s tím, že je to dceřin koníček a díky němu si dokáže v životě daleko lépe poradit.

Autor: is
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.