Ind žije ve 160 let starém těle! Kvůli vzácné nemoci stárne jeho tělo osmkrát rychleji | Moje zdraví

Ind žije ve 160 let starém těle! Kvůli vzácné nemoci stárne jeho tělo osmkrát rychleji

Ind žije ve 160 let starém těle! Kvůli vzácné nemoci stárne jeho tělo osmkrát rychleji
Rupeshovi je jednadvacet let. Žije však v těle odpovídající stáří 160 let. Může za to vzácná porucha. • Autor: profimedia.cz
28. dubna 2017 • 06:00

Rupesh Kumar z města Hanumanganj v Indii trpí vzácnou nemocí, která způsobuje předčasné stárnutí.  

Tělo jednadvacetiletého muže stárne osmkrát rychleji, než je u člověka běžné. Rupesh tak žije s tělem, které odpovídá stáří neuvěřitelných 160 let!

Rupesh váží pouze dvacet kilogramů a se zdefomorvaným tělem se snaží žít, jak to jen jde. Jeho nemoc, progerie, způsobuje nejen předčasný a urychlený rozvoj stařeckého vzhledu i nemocí typických pro stáří (ostoporózy, nádorů, aterosklerózy a podobně).

Takzvaná pravá progerie, zkratka HGPS z anglického Hutchinson-Gilford Progeria Syndrome, kerou Rupesh trpí, je velmi vzácné onemocnění, u něhož se stařecký vzhled začíná rozvíjet do dvou let věku a nemocný se obvykle dožívá 13 let.

V současné době je Ruspesh nejstarším žijícím člověkem s touto diagnózou. Nemoc postihuje jednoho člověka z osmi milionů. Nejvíce let se touto nemocí dožil Leon Botha, DJ z Jihoafrické republiky, který zemřel až ve svých 26 letech.

Když se Rupesh narodil, nikdo netušil, že by mohl být nemocný. Až po čase se začala jeho podoba od svých vrstevníků odlišovat.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.