Hmyz ženě rozežíral tělo. Lékaři tak děsivý případ do té doby neviděli | Moje zdraví

Hmyz ženě rozežíral tělo. Lékaři tak děsivý případ do té doby neviděli

21. března 2018 • 12:00

Jak může být hmyz zákeřný se přesvědčila mladá Britka.

Dvaatřicetileté Kate White se po kousnutí hmyzem na levém lokti objevil malý hnisající vřed. Necítila se dobře a vyhledala pomoc v Heartlands Hospital v Birminghamu. Tam jí lékaři sdělili, že se pravděpodobně jedná o „tenisový loket“, doporučili ji paracetamol a domácí klid.

Během 48 hodin se cítila hůř, dokonce trpěla halucinacemi.  „Brala jsem léky, ale bolest neustupovala. Bylo mi tak špatně, že mi máma zavolala sanitku. Když lékaři přijeli, domnívali se, že mám problém se srdcem,“ popisuje.

V nemocnici se pak u lůžka těžce nemocné ženy vystřídali doktoři všech specializací a zjišťovali, co je příčinou toho záhadného stavu.

„Protože jsem se nedávno vrátila z Tobaga, domnívali se, že bych mohla mít malárii, ale příznaky tomu neodpovídaly,“ dodává.

Stav mladé dívky byl tak závažný, že se lékaři rozhodli uvést ji do stavu indukovaného kómatu. Pak si všimli nekrotizující tkáně. Bakteriální infekce ničila mladé ženě kůži i svaly. Lékaři strávili čtyři dny čištěním rány urputnou snahou zastavit šířící se infekci.

Nakonec ji museli část levé ruky uříznout, jinak by se nákaza šířila dál.

Po týdnu byla Kate probrána z kómatu, byla zmatená a nic si nepamatovala. O chybějící části ruky neměla ponětí. „Když mi poprvé sundali obvazy a já viděla, co mi zbylo z tuky, byla jsem úplně na dně,“ vzpomíná.

Kate ale přežila. Tři čtvrtiny lidí s touto infekcí však takové štěstí nemají. "Lékaři mi řekli, že neviděli nikoho, kdo by byl ve stavu jako já a nakonec přežil. Byla jsem prý nejnemocnější pacient v celé nemocnici,“ říká Kate.

Z nohy ji byla ještě odebrána kůže, aby nahradila tu chybějící na poškozené ruce.

Dnes je matka ročního chlapečka Aliyaha ráda na světě a děkuje lékařům, že jí zachránili život. „Děkuji také rodině a přátelům, bez jejichž podpory bych to trauma nikdy nepřekonala.“

Kde byla Kate napadena hmyzem se nepodařilo zjistit.

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.