Kvůli zkrouceným nohám nemohla téměř chodit. Pak se stalo, co nikdo nečekal | Moje zdraví

Kvůli zkrouceným nohám nemohla téměř chodit. Pak se stalo, co nikdo nečekal

22. března 2018 • 00:15

Dívka se dostala do rukou lékařů.

Představte si nohy zkroucené tak, že se na ně nepostavíte. Špičky směřující nikoliv vpřed, ale o 180 stupňů dozadu. S tímto hendikepem musela celých jedenáct let žít dívka z kamerunské vesnice Yaounde.

Rodiče a starší sourozenci, se kterými Justine bydlí, jí pomáhali žít alespoň částečně běžný život. Jelikož se Justine jen těžko pohybuje, nosili jí sourozenci a rodiče na zádech. Cesta do školy vzdálené čtyři kilometry by ji totiž samotné trvala několik hodin.

Justine se stala první pacientkou, která se dostala do lodní mobilní nemocnice Milosrdných, kde se jí ujaly sestry a nosily ji na zádech do doby, než se dočkala vytoužené pomoci.

V září 2017 byla Justine operována. Náprava deformovaných končetin vyžadovala osekání částí kostí v končetinách a následnou fixaci, aby si nohy zvykly na novou polohu a zahojily se.

Dnes, po pěti měsících po zákroku, už je všechno jinak. Dívka chodí po svých! „Teď už není nic, co bych sama nezvládla,“ říká.

Mobilní nemocnice je charitativní projekt placený z kanadských fondů, proto byla dívce poskytnuta léčba zdarma.

„Justine teď nejradši skáče přes švihadlo, hraje na schovávanou, leze na stromy, zkrátka dělá všechny možné pohybové aktivity, které dříve nemohla,“ vysvětluje mluvčí charitativní organizace.



 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.