Tyto běžné potraviny zpomalují stárnutí. Koupíte je v každém obchodě | Moje zdraví

Tyto běžné potraviny zpomalují stárnutí. Koupíte je v každém obchodě

Tyto běžné potraviny zpomalují stárnutí. Koupíte je v každém obchodě
Ořechy obsahují zdravé oleje • Autor: Profimedia.cz
18. září 2023 • 05:00

Chcete být štíhlejší, zdravější a těšit se z dlouhého života? Můžete to zásadně ovlivnit tím, co jíte. A neznamená to, že musíte utratit majlant za speciální superpotraviny. Jídla prodlužující život vesměs najdete v nejbližším supermarketu. 

Stárnutí řeší kdekdo, ale mnoho lidí se zaměřuje jen na vzhled a stav pokožky. To je chyba, měli bychom řešit i to, jak stárnou naše vnitřní orgány, klouby a kosti či náš mozek – včetně toho, zda stále máme bystré myšlení. A s tím vším nám mohou pomoct některé základní potraviny. Ideální je zařazovat je průběžně do jídelníčku všechny, protože některé více prospívají třeba kostem, jiné zase svalům. 

Podívejte se na video, jak snížit obsah cukru ve stravě:

Video se připravuje ...
Jak přestat sladit ve velkém? Tady jsou 2 jednoduché trikyVIDEO 

Společné jim je, že jsou bohaté na vitaminy, minerály, antioxidanty a další sloučeniny, které tělo potřebuje pro to, aby mohlo fungovat. Následující devítku potravin berte jako inspiraci, existují samozřejmě i další zdraví prospěšná jídla, ale s něčím zkrátka začít musíte. 

Borůvky

Studie z roku 2019 jako zdaleka ne první ukázala, jak prospěšné jsou borůvky pro lidské zdraví a že patří mezi potraviny, které mohou zpomalit stárnutí. Nejenže obsahují antioxidanty, které snižují riziko poškození buněk lidského těla, ale působí rovněž protizánětlivě a chrání cévy. 

Zelená listová zelenina

Jedna porce zelené listové zeleniny denně může pomoct zpomalit kognitivní úpadek v důsledku stárnutí. Lidé, kteří si dopřávali jednu až dvě porce denně, byli mentálně o 11 let mladší ve srovnání s těmi, kteří ji nejedli vůbec nebo jen minimálně. Přínosem je mimo jiné obsah vitaminů B a K a antioxidantů. 

Brukvovitá zelenina

Možná byste měli vzít na milost brokolici, protože stejně jako třeba květák, zelí nebo kapusta snižuje riziko kalcifikace břišní aorty – přitom právě hromadění vápníku v tepnách považuje medicína za známku pokročilé aterosklerózy a zvýšeného rizika srdečního infarktu nebo mrtvice. 

Avokádo

Tohle ovoce vám asi srdce nezachrání, ale pomůže vám vypadat mladistvěji – podle této menší studie může pojídání jednoho avokáda denně po dobu osmi týdnů zvýšit pevnost a pružnost pokožky.

Olivový olej

Výhradní používání olivového oleje je prospěšné zejména pro seniory, u kterých prokazatelně snižuje riziko rozvoje nemocí souvisejících s věkem. Olivový olej, zejména panenský olivový olej, je bohatý na zdravé mononenasycené tuky a obsahuje také antioxidanty. 

Losos

Dlouhodobá konzumace ryb je spojena s menší mírou poklesu kognitivních funkcí, bude vám to díky nim lépe myslet. Ryby, jako je třeba losos, byste měli jíst alespoň dvakrát týdně, protože obsahují mimo jiné srdci a mozku prospěšné omega-3 mastné kyseliny, kvalitní bílkoviny a spoustu vitaminů. 

Zelený čaj

Zelený čaj může pomoct zpomalit stárnutí kůže a mozku. Je bohatší na antioxidanty než jiné formy čaje, uvádí tahle odborná práce z roku 2019. Zelený čaj obsahuje různé zdraví prospěšné antioxidanty a aminokyseliny. 

Ořechy a semena

Dlouhodobá konzumace ořechů – zejména pokud jsou součástí i jinak kvalitní a vyvážené stravy – může zmírnit kognitivní pokles. Ořechy zároveň mohou pomoct snížit ztrátu svalové tkáně, která jinak přirozeně doprovází stárnutí. Jen se to s nimi na druhou stranu nesmí úplně přehánět, jsou hodně tučné a kalorické. 

Jogurt

Jogurt je potravina bohatá na živiny, obsahuje probiotika neboli prospěšné kmeny bakterií, které podporují zdraví střev. Právě ta jsou zásadní pro imunitu. Díky obsahu vápníku má navíc pozitivní vliv na pevnost kostí. 

Více soli, cukru a aditiv rovná se kratší život

A čím si život naopak spolehlivě zkrátíme? Konzumace vysoce zpracovaných potravin s velkým obsahem přidaných cukrů, tuků, soli či různých aditivních látek a zároveň s nízkým obsahem vlákniny, vitaminů a mikroživin prokazatelně zvyšuje riziko rozvoje civilizačních nemocí.

"Letos publikovaná epidemiologická studie poukázala na zvýšenou mortalitu konzumentů tohoto typu diety. Hlavními živinami a minerály, které v západní stravě chybí a jejichž nedostatek má příčinnou souvislost s rizikem rozvoje civilizačních nemocí, jsou vitamin D, vápník, draslík nebo foláty – stejně tak jako omega-3 polynenasycené mastné kyseliny," vysvětluje profesorka Jana Hajšlová z Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT. 

Jednou z věcí, o kterých odborníci mluví čím dál častěji, je omezení konzumace masa. "Například příjem červeného a především zpracovaného masa je prokazatelně spjat s rizikem rozvoje nádorů střev, a to už od hranice 50 g zpracovaného masa na den. Zpracované masné produkty, jakými jsou třeba tolik oblíbené uzeniny, bývají také významným zdrojem soli. Červené maso je současně i zdrojem bílkovin, železa, zinku nebo vitaminu B12, ale prokázaná negativa vysoké konzumace významně převyšují její benefity. Na jídelníčku by tak kvalitní červené maso mělo být spíše svátečně," doporučuje lékařka Eliška Selinger z Centra podpory veřejného zdraví Státního zdravotního ústavu. 

Autor: Ema Ludvíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.