Tapioka: škrob plný vitaminů s obsahem kvalitní energie. Zkuste i Vy tapiokové perly! | Moje zdraví

Tapioka: škrob plný vitaminů s obsahem kvalitní energie. Zkuste i Vy tapiokové perly!

Tapioka: škrob plný vitaminů s obsahem kvalitní energie. Zkuste i Vy tapiokové perly!
Autor: istock.com
6. března 2022 • 06:00

Tapioka nebo také tapiokové perly jsou granule škrobu získaného z manioku jedlého. Tapiokový škrob je obvyklou surovinou zejména v jihovýchodní Asii. Používá se buď stejně jako jiné škroby, anebo se z perel vyrábějí dezerty, pudinky či „módní“ bublinkový čaj, bubble tea.

Tapiokové perly

Tapiokové perly jsou tak produktem, který má nejen široké využití, ale patří také mezi vysoce zdravé potraviny. Nenechte se však mýlit, tyto perly nikde nerostou. Jsou výsledkem průmyslové výroby.

Video se připravuje ...
Jíte zeleninu místo příloh? Chyba! Možná kvůli tomu nehubneteVIDEO 

V tropických oblastech jsou ale hojně využívány stejně jako v našem podnebném pásu škrob. Ten se průmyslově získává právě ze zmíněného manioku.

Zpracovává se do „kuliček“ hlavně díky lepšímu skladování a následné manipulaci a distribuci. Je to vychytávka asijských výrobců. Kdo však přece jen nechce perly, může si koupit maniokovou škrobovou moučku.

Znáte původ tapioku?

Tapiokové perly se vyrábějí z kulturně pěstované okopaniny, kterou známe pod několika názvy. Botanicky se nazývá maniok jedlý (Manihot esculenta), ale můžeme se setkat i s názvy yuka (ve Střední a Jižní Americe), cassava (v Oceánii) nebo tapioka (v Asii). Lokalitou původu bývají uváděny tropické oblasti Ameriky. Maniok je v současné době pěstován i v jiných tropických oblastech světa, kde má postavení klíčové hospodářské plodiny. Užitek z manioku mají lidé i zvířata.

Hlízy manioku se v tropických oblastech prodávají na tržnicích, ale také v odděleních zeleniny v supermarketech. Výhodou pak bývá především cena, která se u manioku pohybuje zhruba o polovinu níže než cena brambor. Využití však mají tyto dvě plodiny dosti podobné.

Kde je možné maniokový škrob zakoupit?

Pokud si přejete maniokový škrob zakoupit, jezdit kvůli němu na druhý konec světa opravdu nemusíte. Snadno ho totiž seženete v prodejnách s asijskými potravinami, v prodejnách „zdravé výživy“ nebo v nabídce nejrůznějších e-shopů.

Tak co to vlastně jím?

Tapiokové perly nejsou nic jiného než škrob z manioku. Tak jako je například Solamyl škrob bramborový nebo Maizena škrob kukuřičný. Hlavní složkou tapioky jsou sacharidy. Největším přínosem pro lidské tělo je tedy výrazná energetická hodnota.

Pro srovnání: tapioka 1 498 kJ, bramborový škrob 1 360 kJ, pšeničná mouka 1 466 kJ ve 100 g.

Maniok je navíc potravina, která je přirozeně bezlepková, neobsahuje cholesterol ani zbytečné jednoduché cukry.

Obsahuje spoustu důležitých vitaminů, jako je hořčík, draslík, železo, vláknina či vitamin B.

 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.