Nemoc má jeden cíl: Uzdravit člověka. Jak tento vzkaz pochopit? | Moje zdraví

Nemoc má jeden cíl: Uzdravit člověka. Jak tento vzkaz pochopit?

Nemoc má jeden cíl: Uzdravit člověka. Jak tento vzkaz pochopit?
Nemoc je signální světlo, že se v některém aspektu života (nebo ve všech) neubíráme správným směrem. • Autor: istockphoto.com
1. prosince 2015 • 16:05

Dokud jsme zdraví, své tělo příliš nevnímáme – považujeme za samozřejmost, že nám slouží a funguje, jak má. Zároveň s nemocí je však chtě nechtě „objevíme“, a co víc, začínáme objevovat de facto sami sebe…

Pokud onemocníme, zpravidla se ptáme: „Proč?“ s vzápětí následovaným: „Jak se mám uzdravit?“ Cesta zpět ke zdraví bývá „vroubená“ naší urputnou snahou najít někoho či něco, co nás uzdraví. Mnohdy prosedíme drahný čas v ordinacích různých lékařů, vyzkoušíme mnohé léčitele, rozličné více či méně důvěryhodné metody, přičemž je nám někdy lépe, někdy hůře. Na co však zapomínáme? Obrátit se do svého nitra, hledat uvnitř sebe. Je třeba neztratit ze zřetele, proč vlastně za námi nemoc přišla a co nám chce říci. Podle německého lékaře Ruedigera Dahlkeho není podstatou odstranit symptom, který nás „trápí“ na duchu či těle, ale odstranit příčinu, ze které vznikl.

A to už dá mnohem více práce než vzít si pouze pilulku a čekat, co s námi udělá. Nemoc je signální světlo, že se v některém aspektu života (nebo ve všech) neubíráme správným směrem, a poskytuje nám potřebný prostor pro nápravu, mnohdy však doslova nedobrovolně vynucený… „Nemoc namíří vztyčený ukazováček na naši malost a bezmocnost vždycky, když si člověk myslí, že změní vlastní dokonalostí a mocí běh světa. Stačí bolest zubů, ústřel, chřipka nebo průjem a skvělý vítěz se promění v ubohého červa. A právě to nenávidíme na nemoci,“ podotýká dr. Dahlke. Podle tohoto lékaře se zdravotní problém daného člověka zpravidla nachází v jeho nezpracovaném stínu, který je potřeba objevit a podívat se mu do tváře. Akceptovat ho, přijmout ho a tím ho prosvětlit, že již nebude nadále naším nepřítelem.

Je však třeba stát se bystrým pozorovatelem… Symptomy nemoci jsou ztělesněným vyjádřením vnitřních duševních konfliktů, a jsou proto schopny svou symbolikou odhalit konkrétní problém, který za nemocí stojí. Není od věci osvojit si tajemství jejich řeči, tedy řeči přirozených zákonitostí propojení těla a duše, a implantovat je do kontextu svého života. Nemoc znamená ztrátu harmonie, ale zároveň je v určitém slova smyslu nastolením rovnováhy. Paradox? Ne tak docela… Podle dr. Dahlkeho má nemoc pouze jeden cíl: uzdravit nás. Záleží na nás, jak tento vzkaz pochopíme a uchopíme.

Dr. Ruediger Dahlke je německý lékař, psychoterapeut a průkopník psychosomatické medicíny. Věnuje se přírodní medicíně, všímá si hlubokých souvislostí mezi tělem a duší, psychikou a nemocí, intenzivně se zabývá vlivem stravy na náš celkový životní stav. Snaží se pacienty přimět k tomu, aby převzali odpovědnost za svůj život a znovuzískání zdraví. Je autorem více než 40 knih, které byly přeloženy do 27 jazyků.

Helena Míková, s využitím knihy Nemoc jako cesta, nakladatelství Triton

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.