Na kole do panenské přírody Máchova kraje | Moje zdraví

Na kole do panenské přírody Máchova kraje

25. září 2019 • 00:00
Prezentace klienta • 

Už máte program na svátek všech Václavů 28. 9. 2019? Přijeďte si sobotu užít na horské kolo do Ralska. Seriál Kolo pro život zde uzavře svoji 20. sezónu na jedinečných nenáročných trasách a na start zve všechny velké i malé bikery.

Už první ročník Ralsko MTB Tour České spořitelny v loňském roce přilákal na start neuvěřitelných 1500 účastníků. Příznivci jízdy na dvou kolech toužili omrknout novou nepoznanou lokalitu s kamarády nebo celou rodinou, rekreační jezdci se přijeli definitivně rozloučit s letní cyklistickou sezónou. Všichni odjížděli nadšení. Nekonečné louky, smíšené lesy, čistá příroda, pískovcové skály a úžasné výhledy na nezaměnitelné panorama Ralska jsou hlavními lákadly akce i letos. Pořadatelé si navíc přichystali v zázemí na letišti Hradčany jednu zajímavou cyklistickou lahůdku – Hradčanský sprint.

Prostor mezi královským hradem Bezděz a strážním hradem Ralsko býval do 20. let minulého století osídlený řídce. Jako výcvikový prostor pro armády sloužil již v dobách císaře Josefa II. V roce 1938 zde bylo zřízeno záložní mobilizační letiště Československé armády, po záboru Sudet si prostor vybrali jako základnu Němci a položili základ betonových drah. Československá armáda se sem vrátila po roce 1945 a prostor začal sloužit jako základna paradesantních jednotek. Od 21. srpna 1968 do roku 1991 byly letiště a okolní lesy znepřístupněny civilnímu obyvatelstvu. Právě pohnutá historie a uzavřenost prostoru ale paradoxně posloužily k zachování ryzí přírody včetně více než sedmdesát let nenarušených biotopů a zvláštní atmosféry bývalého vojenského újezdu. Dnes prochází oblast citlivou revitalizací a vybízí k výletům. Obrovskou zásluhu na tomto mají Vojenské lesy a statky i Liberecký kraj. Stovky kilometrů zpevněných cest a stezek tvoří spolu s panenskou přírodou základ Cykloráje Ralsko i nově vznikajícího Geoparku.

Obě trasy (55 a 35 km) patří k těm snadnějším v rámci seriálu. Vedou po širokých zpevněných cestách. Jsou zde i úseky, kde narazíte na písčité pasáže, zažijete krátká stoupání lesem a nádherné výhledy na Bezděz a okolí po výjezdu na Velkou Bukovou (474 m.n.m.).

Nezávodní vyjížďka, tzv. Family jízda je naprosto pohodová, vede v podstatě jen po rovině, a tak se nemusíte obávat délky 23 km s minimálním převýšením 197 m. Klidně s sebou vezměte děti. Výlet vám zpříjemní zhruba v polovině zastávka u občerstvovací stanice Lesů ČR. Čeká vás příjemné svezení a spousty neopakovatelných zážitků.

Pro nejmenší cyklisty (1 – 13 let) jsou připravené závody na okruhu v blízkosti zázemí, pro všechny děti, které projedou cílem, pamětní dřevěné medaile. Dětská maratonská trasa ČD Cargo Junior Trophy Marathonu pro mladé závodníky a závodnice ve věku 8 – 16 let vyrazí do ryzí přírody a ti nejlepší si domů odvezou poctivé kovové medaile.

A ještě zpět k unikátní sprinterské novince. Do prvního ročníku speciálního závodu pro malé i velké se může zapojit každý, kdo absolvuje kteroukoliv trasu Kola pro život v Ralsku. Hradčanský sprint bude probíhat po celý den na dvou souběžných cca 300 m dlouhých startovacích rovinkách letiště. Zájemci budou automaticky registrováni na základě svého očipovaného startovního čísla a odstartovat můžou kdykoliv. V cíli se na světelné tabuli každému účastníkovi objeví čas na světelné tabuli, na závěr dne budou vyhlášeni a odměněni vítězové v kategoriích: Muži, Ženy, Dívky 1- 13 let, Chlapci 1 – 13 let. Pokusů máte kolik chcete, počítá se nejrychlejší jízda.

Takže, vzhůru do sedel! Přijeďte uzavřít letošní prosluněnou cyklistickou sezónu do cyklistického ráje v Ralsku!

Veškeré informace k závodu, včetně propozic a map jednotlivých tras najdete na www.kolopro.cz

On-line (a tudíž levněji) se můžete do závodu registrovat do 25. 9. Na všechny trasy se můžete přihlásit i na místě.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.