Gemmoterapie dokáže využít k léčení semena, pupeny a mladé výhonky | Moje zdraví

Gemmoterapie dokáže využít k léčení semena, pupeny a mladé výhonky

Gemmoterapie dokáže využít k léčení semena, pupeny a mladé výhonky
Autor: iStock.com
23. dubna 2020 • 21:04

Semena, pupeny a mladé výhonky rostlin obsahují nejvyšší množství biologicky aktivních látek nezbytných pro růst rostliny. A nejen to, jejich síla nám pomáhá se uzdravit. Proto s těmito látkami pracuje gemmoterapie.

Na rozdíl od ostatních přírodních metod dokáže gemmoterapie jako speciální metody bylinné léčby využít mocné zárodečné tkáně stromů a keřů. Zárodečné tkáně obsahují klíčové účinné látky v poměrně vysokých koncentracích. Tím se gemmoterapeutické přípravky liší od běžných bylinných tinktur s jinými obsahovými látkami, které rovněž postrádají řadu látek typických pro pupeny: růstové faktory, nukleové kyseliny ve vysokých koncentracích, fytohormony (auxiny a gibereliny), vitaminy, minerály a stopové prvky, antokyany a další. Aktivní látky jsou ze zárodečných tkání extrahovány do směsi etanolu a glycerinu a jsou využívány při různých zdravotních potížích.

Důležitá je u této metody drenáž. Je to schopnost vypudit z těla škodliviny, které se nám během života v něm hromadí. Drenážní prostředky podporují vylučování toxických látek z těla a pomáhají čistit organismus.

Brání, regenerují i detoxikují

Gemmoterapeutika z výše uvedených důvodů působí na organismus na různých fyziologických úrovních. Zvyšují obranyschopnost organismu, zlepšují funkci centrální nervové z soustavy, stimulují vylučovací orgány, působí očistným způsobem a usnadňují detoxikaci organismu.

Léčebný postup pro třetí tisíciletí

Gemmoterapie je revoluční, moderní fytoterapie. Bylo dokázáno, že jsou to právě rostlinné pupeny, mladé listy a kořínky, které umožňují silněji působit na lidské tělo. Například pupen černého rybízu se ukázal vysoce protizánětlivý, a to tak, že stimuluje kůru nadledvinek. Pupeny fíkovníku v některých případech regulují působení mozkové kůry a mezimozku při neurotických a psychosomatických stavech. Gemmoterapeutikum z lípy má uklidňující účinky, které se dají srovnat s vlastnostmi diazepamu.

Je potěšitelné, že gemmoterapie se začíná osvědčovat v řadě případů, kde jak oficiální medicína, tak klasicky pojatá fytoterapie nejsou dostatečně úspěšné. Jde například o doléčování po prodělané borrelióze, EB viróze a mononukleóze, kdy se například ukázal jako účinný prostředek z pupenů topolu, na doplnění červených krvinek a krevních destiček pak tamaryšek. Tyto preparáty po delším užívání organismus omlazují a také se předpokládá, že mohou do budoucna přispět k léčení chorob dosud neléčitelných.

Odborná spolupráce: Mgr. Jarmila Podhorná

Článek vyšel v časopise Moje zdraví. Zajímá vás, které potraviny jsou pro naši imunitu klíčové? Které bylinky a jak je užívat? S čím vám pomůže vitamin D? To všechno se dozvíte v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví. Dále vás čeká čtení o inkontinenci nebo jak na bolest hlavy bez léků. Aktuální číslo je k dostání v našem iKiosku – největší online trafice s poštovným zdarma, na stáncích nebo v partnerských lékárnách.

Autor: red

 

 

Autor: Marie Hejlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.