Lidé se zdravou sebedůvěrou umějí přijmout nedokonalosti své i ostatních | Moje zdraví

Lidé se zdravou sebedůvěrou umějí přijmout nedokonalosti své i ostatních

Lidé se zdravou sebedůvěrou umějí přijmout nedokonalosti své i ostatních
Zdravé sebevědomí nesouvisí s vnější krásou, plyne z vnitřní spokojenosti • Autor: iStock.com
8. března 2017 • 11:45

Důvěra v sebe, tak se dá jednoduše pojmenovat slovo sebedůvěra. NENÍ to však slepá víra ve svou dokonalost, ve své znalosti či neomylnost. Dalo by se říci, že zdravá sebedůvěra je klíčem k životnímu štěstí a pohodě,“ říká na úvod Bc. Lenka Černá, vedoucí koučka a zakladatelka Pure Clinic Praha, kde se věnuje pomoci lidem právě v oblasti sebevědomí, psychosomatiky a hledání vlastní identity.

„Jde o věčné téma, které se dotýká každého z nás. V momentě, kdy ke mně přijde žena (nebo také muž) ať už se vztahovými, emočními, finančními či zdravotními problémy, s největší pravděpodobností společně dospějeme k tomu, že se za tím vším skrývá nízká důvěra v sebe sama, v to, že za něco stojím, že jsem jedinečný originál, který má svou hodnotu a právo na úspěch, lásku i zdraví.“

Nastavené zrcadlo 

Jací jsou vlastně lidé se zdravou sebedůvěrou? Podle Lenky Černé jim nedělá problém být sami (respektive nebojí se samoty), ale ani s druhými. Vytvářejí totiž „dospělé“ vztahy bez emočních závislostí, přijímají nedokonalosti ostatních, nehledají viníky svých neúspěchů ve vnějším světě a dokážou se spontánně radovat ze života.

Řeknete si - to by přece měla být normální a přirozená věc. Nicméně rozhlédněte se kolem sebe, kolik lidí, pravděpodobně i z řad vašich přátel, neustále lamentuje nad svou životní situací, ale nejsou schopní a také mnohdy ochotní udělat něco pro změnu. Nevěří, že to zvládnou. Možná mezi ně dokonce patříte.

„Zpravidla si ani neuvědomujeme, jaké různorodé vlivy se podepisují na tom, jaké o sobě máme mínění. Kořeny našich současných problémů, se kterými si nevíme rady, často spočívají v soudech lidí kolem nás, v jejich přesvědčeních a myšlenkách, které jsme nevědomky a nechtěně převzali za vlastní. Jak moc velkou paseku dokáže udělat necitelný výrok jednoho z našich rodičů, že jsme k ničemu, že něco nedokážeme třeba jako druhý sourozenec, že máme nějaká ta kila navíc...! Dítě bývá z těchto poznámek dospělých v hloubi duše raněné, aniž si uvědomí, jak moc ho tato slova zasahují a ovlivňují i v jeho pozdějším životě (jsou to takzvané nesprávné emoční vzorce),“ vysvětluje koučka. 

Dokonalost neexistuje 

„My ženy jsme orientované na vzhled, máme pocit, že čím budeme dokonalejší, tím nás okolí (a hlavně partner) bude lépe přijímat. Muž se zase žene za vizí toho úspěšného, který vydělává hodně peněz, aby byl pro nás atraktivní. Takový,dokonalý‘ svět nám dennodenně servírují magazínové krásky, reklamy na rodinné štěstí a časopisy pro úspěšné,“ podotýká Lenka Černá a dodává: „Tak to ale není. Výsledkem je frustrace a stres, že nejsme ani nebudeme tak úspěšní, krásní a bohatí jako ,oni‘. Pointou není směřovat k naprosté dokonalosti, protože ta ani neexistuje, ale naopak - přijetím sebe sama se uvolníme a začneme důvěřovat svému vnitřnímu světu, svému životnímu směřování. A v momentě, kdy najdeme SEBEdůvěru, se náš život promění.

Spolu s tím vzroste naše sebevědomí, protože už víme, že jsme originálem, který nemusí kopírovat cesty jiných, ale jde po té své vlastní, která je svým způsobem jedinečná.“ Rozklíčujme tedy převzaté a nesprávné „pravdy“, kterým jsme uvěřili již v dětství, a opusťme tyto nefunkční vzorce navždy. S důvěrou vezměme život do vlastních rukou, stojí to za to.

Dané situace a osoby do svého života „přitahujeme“ podle vnitřního naladění, podle výše důvěry v sebe sama. Nejlépe je to vidět v partnerských vztazích, jsou naším - mnohdy nelichotivým a neakceptovaným - zrcadlem. Zdravé sebevědomí nesouvisí s vnější krásou, plyne z vnitřní spokojenosti, kdy se přijímáme včetně svých „nedokonalých stránek“, mnohdy se svým „stínem“. Je třeba zdůraznit, že zdravé sebevědomí není totéž co egoismus. Naopak je mu na hony vzdálené. 

Video se připravuje ...
10 rad, jak se zbavit napětí a stresuVIDEO 

Autor: Helena Míková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.