Jak poznáte, že je čas odejít ze vztahu? Tyhle signály by vás měly varovat! | Moje zdraví

Jak poznáte, že je čas odejít ze vztahu? Tyhle signály by vás měly varovat!

Jak poznáte, že je čas odejít ze vztahu? Tyhle signály by vás měly varovat!
Co by vás mělo varovat, že váš vztah není zdravý? • Autor: istock.cz
18. února 2024 • 04:18

Rozhodnutí, zda v milostném vztahu zůstat, nebo ho opustit, může být velmi stresující. Rozhodnutí odejít samozřejmě nejvíce ovlivňují společné děti, ale také majetek, ekonomická závislost i společná zvířata. 

Určitě není na místě balit kufry při běžných nedorozuměních nebo ve chvíli, kdy máte pocit, že už to mezi vámi nejiskří, nebo třeba v situaci, kdy si zrovna chvíli nerozumíte, protože neřešíte nic jiného než děti a vaši únavu z práce. Při rozhodování, zda zůstat, nebo opustit neuspokojivý vztah, je třeba zvážit své možnosti a prozkoumat, zda je vztah skutečně neudržitelný.

Jak ukazují výzkumy, častým důvodem rozchodů není jen nevěra, jak se často předpokládá, ale také nedůvěra, nedostatek emocionální podpory. A také nespokojenost se sexem. Často ale lidé ve vztahu zůstávají ze zvyku nebo kvůli tomu, že se bojí být sami. 

Jak poznáte, že potřebujete péči psychologa? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
O čem se mlčí: Jak poznat zda potřebuji psychologa či terapeuta?VIDEO 

Nezdravá dynamika vztahu může být léčitelná – například návštěvou párové terapie, abyste si vybudovali vztah a naučili se vzájemně se podporující způsoby komunikace. 

Opravdu toxické vztahy však nejsou udržitelné, a čím déle v nich setrváváte, tím destruktivnější to může být pro vaši celkovou pohodu a psychické zdraví.

Varovné červené světýlko by se mělo rozsvítit v těchto případech:

Nutkavá potřeba být dokonalý

Takové problémy budete mít zejména ve chvíli, kdy žijete s narcisem. Ten totiž řeší nejen svou dokonalost, ale i dokonalost svých partnerů. Důvodem je to, že lidská nedokonalost ohrožuje jeho ego a křehkou sebeúctu, což v něm vyvolává pocity bezcennosti, a tak má nutkání znovu získat pocit, že je v jeho okolí vše dokonalé. 

Kromě tlaku na okolí ale narcisové vyvíjí tlak i na sebe, přehnaně se zabývají tělem, oblékáním, účesy, a to může být ve vztahu nejen nudné, ale i opravdu devastující. Narcis totiž bude mít potřebu stále soutěžit a porovnávat se. Nesnáší kritiku a nesouhlas, neumí si ze sebe udělat legraci. Navíc se často chová jinak na veřejnosti a jinak v soukromí. 

Omezená empatie

Zdravé vztahy vyžadují, aby oba partneři byli schopni citového vztahu k druhému člověku, a to nejen v dobrých časech, ale i v těžkých chvílích. Empatie je založena na schopnosti vcítit se do pocitů druhého člověka, poskytnout mu útěchu a citovou podporu a vžít se do jeho situace.

Pokud partner postrádá emoční empatii, může se druhá osoba cítit osamělá, prázdná a nepochopená. To je zvláště časté ve vztahu, v němž jeden odmítá partnerovu citovou bolest nebo používá toxickou pozitivitu, aby věci urovnal, a přitom zůstává citově odpojený. Negativní emoce, jako jsou třeba hněv a smutek, znevažuje a také sám potlačuje. Tím se snaží vyvolat falešný dojem spokojeného života, což ale neodpovídá realitě.

Absence důvěry a častá zklamání 

Důvěra je základním prvkem každého zdravého vztahu. Pokud cítíte, že nemůžete důvěřovat svému partnerovi nebo že vás opakovaně zklamává, je to varovný signál, že vztah není udržitelný. Stejně tak je pro vztah devastující, pokud váš partner opakovaně nedodržuje sliby. Může to naznačovat nedostatek zájmu nebo neschopnost kompromisu ve vztahu.

Neustálé konflikty a zneužívání

Konflikty a hádky jsou součástí každého vztahu, ale pokud jsou neustálé a nedovedete je řešit konstruktivně, může to naznačovat, že váš vztah trpí nedostatkem komunikace a porozumění. Stejně tak není zdravé být ve vztahu s člověkem, který vás neustále ponižuje a manipuluje s vámi. Pokud se cítíte neustále pod tlakem nebo nesvobodně, je důležité se zamyslet nad budoucností.

 

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.