Vlasová depigmentace | Moje zdraví

Vlasová depigmentace

Zabarvení kůže a vlasů je způsobeno barvivem melaninem. Postupem věku toto barvivo z vlasů mizí a vlasy ztrácí svoji barvu a šednou, až bělají. Někdy se ovšem mohou ve vlasech objevit ohraničená ložiska šedých vlasů. Vlasy rostou zcela normálně, jen jsou zcela bílé.

Příčiny vlasové depigmentace

Okrsky světlých vlasů nebo depigmentaci vlasů může způsobit i onemocnění nazývané vitiligo. Jedná se o kožní onemocnění, jehož typickým projevem jsou bílé skvrny na kůži, ve vlasech, ale i na řasách nebo obočí. Objevuje se většinou mezi desátým a třicátým rokem. Je způsobené odumíráním buněk melanocytů, které produkují melanin. Zánik buněk je pravděpodobně způsoben autoimunitní reakcí a onemocnění je do určité míry dědičné.

Světlá místa na pokožce, zvláště v oblasti pih nebo mateřských znamének, mohou být způsobená i zhoubnými nádory.

Vlasy mohou více šedivět při vysoké fyzické nebo psychické zátěži, během těhotenství nebo při těžké nemoci.

Světlé vlasy se mohou objevit i při nadměrném slunění, kdy dojde ke klasickému vyšisování vlasů. Pak nejsou vyšisovány v ploškách, ale spíše v pramenech.

Nenašli jste, co jste hledali?kůževlasydepigmentacemelaninvitiligo

Jak vyléčit vlasovou depigmentaci?

Pokud má pacient podezření na úbytek melaninu, je potřeba navštívit lékaře. Vitiligo se dá mírnit pomocí fotoléčby, místní léčbou nebo chirurgicky kožními štěpy.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.