Hnisavý poševní výtok | Moje zdraví

Hnisavý poševní výtok

Běžný výtok z pochvy je přirozený, slouží ke zvlhčení pochvy, čištění a jako obrana proti infekci. Běžný výtok ovšem nezapáchá a má bělavé zabarvení. Pokud výtok změní konzistenci (stane se vodnatější, tvarohovitý nebo hrudkovitý), barvu (může být hnědavý, žlutý) a začne zapáchat, signalizuje zpravidla nějaké onemocnění – gynekologický zánět.

Příčinou zánětu bývají většinou různé bakterie a další mikroorganismy. Ty se mohou přemnožit ve chvíli, kdy je narušeno přirozené prostředí v pochvě nebo je sliznice nějak poškozena. Rovnováha v pochvě je zajištěna „správnými“ mikroorganismy (laktobacily, které udržují kyselé prostředí), hormony a imunitním systémem.

Příčiny hnisavého poševního výtoku

Vaginální mykózy

Ve většině případů je způsobuje kvasinka Candida albicans, která způsobuje kvasinkový zánět pochvy. Kromě svědění, pálení, někdy i otoku vnějšího genitálu a pochvy se objevují bílý hrudkovitý výtok připomínající svou konzistencí tvaroh, nepříjemné pocity až bolest při močení a během pohlavního styku. Mezi vaginální mykózy patří i záněty vyvolané houbami či plísněmi.

Bakteriální vaginální zánět

Nejčastěji je způsoben bakterií Gardnerella vaginalis. Projevuje se především vodnatým výtokem zapáchajícím po rybách. Svědění a bolest můžou být přítomné, ale není to pro tuto infekci typické.

Trichomoniáza

Gynekologický zánět způsobený prvokem (bičenka poševní, Trichomonas vaginalis). Přenáší se z velké části pohlavním stykem. Doprovází ho hojný a řídký výtok, případně bolesti v podbřišku, může probíhat i bez příznaků. Léčí se antibiotiky. Je potřeba léčit sexuálního partnera.

Papilomavirové infekce

Nákaza HPV viry se může projevit formou genitálních bradavic – viz samostatné heslo, některé kmeny způsobují rakovinu děložního čípku.

Aerobní vaginitis

Původcem onemocnění jsou bakterie, které vyžadují pro svůj život kyslík (aerobní – streptokoky skupiny B, Escherichia coli a další), nebo jiné bakterie z okolí pochvy. Projevuje se hnisavým výtokem (nažloutlým, páchnoucím po hnilobě), dalším příznakem může být bolest při souloži.

Zánět děložní sliznice

Projevuje se nadměrnou sekrecí hlenu. Mohou ho doprovázet bolest, špinění, v akutním stadiu i teplota. Objevuje se v souvislosti s operačními výkony. Při podezření je nutné navštívit lékaře.

Zánět Bartholinovy žlázy

Tato žláza je umístěna blízko vchodu do pochvy. Její vývod se může ucpat a dojde k hromadění sekretu. Objeví se bulka, klidně až centimetr veliká. Poševní vchod může být oteklý, pacientce se špatně sedí i chodí. Může dojít k následné bakteriální infekci a vzniku abscesu. Léčí se většinou klidem, léky proti bolesti, případně obklady. Nekomplikované záněty samy odezní, abscesy většinou vyžadují chirurgické odstranění a léčbu antibiotiky.

Chlamydiová infekce se projevuje krémovým hnědavým nebo nazelenalým výtokem, bývá při ní i zarudlé a oteklé děložní hrdlo, protože chlamydie napadají epitelové buňky. Lékař posoudí přítomnost chlamydií na základě stěru a rozboru. Léčí se antibiotiky.

Jak vyléčit hnisavý poševní výtok?

V případě, že výtok změní barvu, konzistenci a začne zapáchat, navštivte gynekologa. V lékárně se sice prodávají bez předpisu léky například na vaginální mykózy, stanovit původce bez konzultace s lékařem je ale obtížné. Samoléčení může pacientce nakonec spíše uškodit. Po volně prodejných lécích by žena měla sáhnout v případě, že si je původcem výtoku jistá. V léčbě je důležité pokračovat podle pokynů na příbalovém letáku, i když obtíže vymizí. Léčbu se doporučuje zahájit hned při prvních příznacích. Pokud domácí léčba nezabere, navštivte gynekologa.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.