Bolest v levém nadbřišku | Moje zdraví

Bolest v levém nadbřišku

Tlak a bolest v levém nadbřišku se můžou objevit u zánětu žaludku, při chorobě dvanáctníku nebo po snědení těžce stravitelného jídla. Při funkční poruše žaludku se mohou v této oblasti objevit křeče, a to po jídle nebo naopak před jídlem. Záleží na formě nemoci.

Příčiny bolesti v levém nadbřišku

Slezina

Pokud se slezina zvětší, utlačuje okolí a způsobuje bolest, může se tak stát například po běhání, kdy začne jedince „píchat v boku“. Slezina se však může zvětšovat i při různých onemocněních, jako jsou leukémie, onemocnění červených krvinek, cirhóza jater, různé infekce a nádory sleziny.

Při úrazech může dojít i k poranění sleziny s vnitřním krvácením, které se také může projevit bolestí. Může také dojít k infarktu sleziny, kdy se do ní nedostává dostatečné množství kyslíku s krví, a to v důsledku ucpání tepny sraženinou.

Vředy

Při akutní vředové chorobě se objevuje bolest až v levé lopatce, rameni a krku, bolest je tupá a bodavá.

Rakovina

Bolest může vyvolat nejen nádor sleziny, ale i nádor tlustého střeva nebo nádor plic.

Zlomenina

V levém nadbřišku může bolet i při zlomenině dolních levých žeber.

Zápal plic

Dokonce zápal plic může způsobit bolest v levém nadbřišku – a to ten, který postihuje dolní část levé plíce.

Jak vyléčit bolest v levém nadbřišku?

V břišní dutině jsou ukryty naše nejcitlivější a nejdůležitější orgány. Proto bychom tuto bolest určitě neměli brát na lehkou váhu a pokud přetrvává delší dobu nebo se pravidelně opakuje, měli bychom navštívit našeho praktického lékaře, který rozhodne o dalších vyšetřeních a léčbě.

Kdy navštívit lékaře?

Pokud se vám stal úraz, upadli jste, máte problémy s trávením anebo nějakou vážnou nemoc, rozhodně byste měli navštívit lékaře, aby vyhodnotil situaci.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.