Bílý poševní výtok | Moje zdraví

Bílý poševní výtok

Bílý poševní výtok, pokud je doprovázen svěděním, pálením nebo řezáním a má konzistenci tvarohu a zapáchá (například po rybách), znamená kvasinkovou infekci neboli vaginální mykózu. V případě, že nijak nezapáchá a nemá žádné doprovodné projevy, nemusí znamenat vůbec nic. U dívek a žen je občasný bílý poševní výtok v rámci cyklu úplně v pořádku.

Příčiny bílého poševního výtoku

V případě bílého tvarohovitého poševního výtoku, který zapáchá a doprovází ho svědění, pálení v intimní oblasti nebo bolest břicha, je příčinou kvasinková infekce, která způsobuje vaginální mykózu. Výtok může způsobit i bakteriální infekce. Původce pozná lékař.

K přemnožení kvasinek nebo bakterií může dojít po nechráněném pohlavním styku, špatné hygieně, slabé imunitě, narušené přirozené poševní mikroflóře například po užívání antibiotik, cukrovce nebo při nošení neprodyšného spodního prádla. 

Jak vyléčit bílý poševní výtok?

Pokud bílý poševní výtok nijak nezapáchá a neprovází ho svědění nebo pálení, není nutné vyhledávat lékaře, stačí dodržovat pravidla správné hygieny. Pokud se k výtoku přidají ještě další příznaky, je potřeba, aby lékař předepsal léky podle původce onemocnění antibiotika nebo antimykotika. 

 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.