Houba čaga: Recept na zdraví a dlouhověkost z východu | Moje zdraví

Houba čaga: Recept na zdraví a dlouhověkost z východu

Houba čaga: Recept na zdraví a dlouhověkost z východu
Autor: istock.com
21. září 2020 • 18:00

Dřevokazná houba čaga obsahuje unikátní komplex léčivých látek. Její účinky ještě dokáží posílit další léčivé houby a rostliny, jako jsou reishi nebo rakytník řešetlákový.

Houba čaga je neoddělitelnou součástí přírodní medicíny obyvatel Ruska. Má podobu velkého kulovitého černého útvaru a charakteristickou strukturu – roste nejčastěji na kmenech bříz. Vypadá jako kus kmene, a laik ji proto často přehlédne. Po botanické stránce je čaga takzvaně imperfektní stadium choroše rezavce šikmého, které netvoří výtrusy.

Dlouhý seznam účinných látek

Co vlastně dělá čagu tak unikátní? Je to obsah účinných látek. K nejcennějším patří polysacharidy z řady glukanů, jež významně podporují naši imunitu. Dále houba obsahuje křemík, železo, hliník, vápník, hořčík, sodík, zinek, měď, mangan a draslík. Je bohatá na vitaminy skupiny B, obsahuje vitamin D3. Nejvýznamnější je však čaga z pohledu antioxidačních účinků – mimo jiné obsahuje enzym superoxid dismutázu (SOD), právě k němu se v současnosti upírá pozornost vědců. Tento enzym dokáže přeměňovat tzv. superoxidové (toxické) radikály na molekulární kyslík a méně škodlivý peroxid vodíku tím, že volným toxickým radikálům odebírá elektrony. SOD se přirozeně vyskytuje v těle, s věkem však jeho obsah klesá.

Největší koncentrace tohoto enzymu je právě v této houbě. Užívání čagy je vhodné při potížích se slinivkou, zánětech žaludku, vředech, ulcerózní kolitidě a Crohnově nemoci. Čaga obsahuje také melanin, jenž chrání před UV zářením, a betulin, který snižuje obsah cholesterolu v krevním séru. Polysacharidy navíc podporují obranu před bakteriálními a parazitárními chorobami.

Další látky obsažené v této houbě pomáhají posilovat ochranu vůči mrtvici či rakovině, snižují nežádoucí účinky chemoterapie, zvyšují chuť k jídlu, čistí krev a posilují regeneraci jater a ledvin.

Dá se užívat v kapslích, z prášku si můžete uvařit čaj a dochutit ho například mlékem.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.