Černý česnek nedráždí žaludek, ale brání nás | Moje zdraví

Černý česnek nedráždí žaludek, ale brání nás

Černý česnek nedráždí žaludek, ale brání nás
Česnek nepomáhá jen na dýchací ústrojí, ale i na záněty • Autor: istock.cz
8. října 2024 • 06:00

Černý česnek je skutečně černý, ale nejedná se o žádný samostatný druh. Jde pouze o upravený kuchyňský (bílý) česnek. Umí nám nabídnout pro zdraví více, než klasický česnek, který používáme doma v kuchyni?

Černý česnek je výsledkem fermentace obyčejného česneku kuchyňského (bílého). Celé jeho paličky se nechávají zrát ve speciálních nádobách při teplotě 60 °C po dobu 3–4 týdnů. Černou barvu způsobuje takzvaná Maillardova reakce. Je typická například pro pekařské výrobky. Stejně jako vzniká při pečení chleba jeho křupavá kůrka a nezaměnitelné vůně, vznikají při výrobě černého česneku aromatické sloučeniny specifické pro jeho chuť a vlastnosti.

Odpadá štiplavost a dráždění žaludku

Z pohledu užívání má černý česnek oproti normálnímu česneku velkou výhodu, protože se fermentací eliminuje výrazná, ostrá, štiplavá chuť. Na rozdíl od bílého česneku nedráždí žaludek a mohou jej tak užívat i lidé, kteří jsou jinak na běžný česnek velmi citliví.

Lepší využití obsažených látek

Černý česnek je právem nazýván superpotravinou. V průběhu procesu zrání dochází k přeměně některých nestabilních sloučenin na stabilnější a pro tělo vstřebatelné sloučeniny včetně velmi známého alicinu. Ten patří k nejdůležitějším látkám, které jsou v česneku obsaženy. Česnek obsahuje velmi silné antioxidanty, které mají více než 98% bio-vstřebatelnost.

Chrání před civilizačními nemocemi

Černý česnek je významný především pro srdce a celý krevní oběh a ke snížení „zlého“ LDL cholesterolu. Dále pozitivně ovlivňuje trávení, podporuje ochranu jater, má antibiotické vlastnosti, snižuje riziko vzniku hypertenze a minimalizuje riziko vzniku mrtvice či trombózy, podporuje naši obranyschopnost.

V běžném a černém česneku je rozdílný obsah účinných látek. Například u vápníku je obsah až 15x vyšší v černém česneku, u jedné z nejvýznamnějších látek S-allyl cysteinu je koncentrace dokonce až 145x vyšší než u kuchyňského česneku.

Článek vyšel v časopise Moje zdraví 3/21

Autor: redakce Moje zdraví
 
Video se připravuje ...

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.