Černý česnek nedráždí žaludek, ale brání nás

Černý česnek je skutečně černý, ale nejedná se o žádný samostatný druh. Jde pouze o upravený kuchyňský (bílý) česnek. Umí nám nabídnout pro zdraví více, než klasický česnek, který používáme doma v kuchyni?
Černý česnek je výsledkem fermentace obyčejného česneku kuchyňského (bílého). Celé jeho paličky se nechávají zrát ve speciálních nádobách při teplotě 60 °C po dobu 3–4 týdnů. Černou barvu způsobuje takzvaná Maillardova reakce. Je typická například pro pekařské výrobky. Stejně jako vzniká při pečení chleba jeho křupavá kůrka a nezaměnitelné vůně, vznikají při výrobě černého česneku aromatické sloučeniny specifické pro jeho chuť a vlastnosti.
Odpadá štiplavost a dráždění žaludku
Z pohledu užívání má černý česnek oproti normálnímu česneku velkou výhodu, protože se fermentací eliminuje výrazná, ostrá, štiplavá chuť. Na rozdíl od bílého česneku nedráždí žaludek a mohou jej tak užívat i lidé, kteří jsou jinak na běžný česnek velmi citliví.
Lepší využití obsažených látek
Černý česnek je právem nazýván superpotravinou. V průběhu procesu zrání dochází k přeměně některých nestabilních sloučenin na stabilnější a pro tělo vstřebatelné sloučeniny včetně velmi známého alicinu. Ten patří k nejdůležitějším látkám, které jsou v česneku obsaženy. Česnek obsahuje velmi silné antioxidanty, které mají více než 98% bio-vstřebatelnost.
Chrání před civilizačními nemocemi
Černý česnek je významný především pro srdce a celý krevní oběh a ke snížení „zlého“ LDL cholesterolu. Dále pozitivně ovlivňuje trávení, podporuje ochranu jater, má antibiotické vlastnosti, snižuje riziko vzniku hypertenze a minimalizuje riziko vzniku mrtvice či trombózy, podporuje naši obranyschopnost.
V běžném a černém česneku je rozdílný obsah účinných látek. Například u vápníku je obsah až 15x vyšší v černém česneku, u jedné z nejvýznamnějších látek S-allyl cysteinu je koncentrace dokonce až 145x vyšší než u kuchyňského česneku.
Článek vyšel v časopise Moje zdraví 3/21