Život siamských dvojčat je utrpení. Podaří se lékařům jejich oddělení? | Moje zdraví

Život siamských dvojčat je utrpení. Podaří se lékařům jejich oddělení?

9. dubna 2018 • 06:00

Dívky se i přes každodenní komplikace těší do školy a jsou dobré studentky.

Zoufalí rodiče siamských dvojčat Chiary a Chariny z Filipín prosí známé, sousedy i veřejnost o finanční podporu, kterou potřebují k uskutečnění náročné a nebezpečné operace jejich dcer. Dívky jsou spojené na temeni hlavy a každodenní život jim dělá velké problémy. Od chvíle, kdy se ráno probudí, se dívky musí vyrovnávat s těžkostmi. Koordinace ranní hygieny, snídaně i cesty do školy je vzhledem k místu spojení nejen náročná, ale i bolestivá.

"Podstoupili jsme s dívkami řadu lékařských vyšetření v různých nemocnicích. Odborníci nás varují, že oddělení dvojčat bude riskantní zákrok kvůli propojení tepen," říká Sonia Nortega, sedmatřicetiletá matka pěti dětí.

„Jsme si vědomi tohoto velkého rizika. Jsme si vědomi i toho, že jedna z dcer by nemusela operaci přežít. Přála bych oběma žít normální život. Věřím v zázraky medicíny a jsem pozitivní. Chceme děti svěřit do péče těch nejlepších chirurgů,“ dodává.

Operace bude stát přibližně 85 tisíc liber, v přepočtu asi dva a půl milionu korun. Pro otce rodiny, příležitostného dělníka, který vydělává denně 5 liber, je to nedostižná částka. Rodina doufá, že se podaří vybrat peníze ve veřejné sbírce.

„Snažím se pracovat co nejvíce, ale vím, že by ani celý můj život nestačil na vydělání tak vysoké částky,“ říká otec dvojčat.

Když byly dívkám čtyři roky, přály si také začít chodit do školy jako jejich starší sourozenci. Naštěstí byly přijaty do školy pro děti se speciálními potřebami.

„Ve škole je Charina mluvčím své sestry Chiary. Chiara nemůže dobře mluvit kvůli problémům se rty. Charina je dobrá studentka, ráda se učí, nejradši má matematiku. Obě rády poslouchají příběhy a oblíbily si kreslení. Obě dívky milujeme a snažíme se o ně starat s největší péčí,“ dodává matka.



 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.