Zabít ji může sendvič i make-up. A nesmí si ani poplakat! Proč? | Moje zdraví

Zabít ji může sendvič i make-up. A nesmí si ani poplakat! Proč?

26. března 2018 • 13:35

Mladá dívka trpí děsivou alergií. Kvůli ní je denně v ohrožení života.

Natasha Coatesová z Nottinghamu v Anglii trpí vzácnou genetickou poruchou, která způsobuje, že je alergická na všechno. Nepříjemné reakce jí způsobují potraviny, vlastní slzy, růst vlasů i cvičení.

Dvaadvacetiletá Natasha má imunologickou poruchu nazývanou syndrom aktivace žaludku (MCAS), která závažné alergické reakce způsobuje. Buňky nadměrně reagují na různé spouštěče, jako jsou jídlo, zažívání potravy nebo i změny počasí. Při bouřce například trpí bolestmi kostí. Typickými projevy alergie jsou špatné dýchání, oteklý krk, záchvaty, migréna i necitlivost končetin.

Takových reakcí zažije Natasha i několik za den.

„Na konci roku 2012 jsem začala být alergická na ovoce. Na rtech se mi objevovaly puchýře a hodně svědily. Nejprve to byla jablka, pak jahody, rajčata a tak to pokračovalo dále,"  říká.

Co dívka prožívá, si lze jen těžko představit. Jak se lze vyrovnat s tím, že růst vlastních vlasů způsobuje bolestivé puchýře? Jak žít s tím, že určité potraviny mohou být jeden den dobrým jídlem, a druhý den mohou způsobit smrt?

„Jeden den mohu sníst sýrový sendvič a jsem v pořádku. Další den mě může zabít,“ popisuje Natasha svou trýznivou situaci.

"Jsem zkrátka alergická na všechno. Na změny teploty, kosmetické výrobky, deodoranty, make-up,“ dodává.

Natasha si navíc nemůže ani poplakat. Slzy jí totiž ihned způsobí červenou vyrážku na obličeji.

„Kvůli nemoci je můj život nepředvídatelný. Nevím, co se během dne přihodí, nevím, zda se večer dostanu do své postele, nebo se probudím v nemocnici,“ popisuje.

„Nejsem jako mí vrstevníci. Nemůžu se dotknout alkoholu, mé pokožce vadí kouř, nemůžu jít ven kvůli znečištěnému vzduchu.“

Navzdory tomu všemu se rozhodla stát se gymnastkou a to se jí povedlo. Za své výkony získala i nejvyšší sportovní ocenění ve Velké Británii pro sportovce s postižením.

„Gymnastika je pro mě terapie. Díky ní se cítím lépe a udržuje mě v pohybu,“ dodává.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.