Za dobrým Veltlínem na Znojemsko! | Moje zdraví

Za dobrým Veltlínem na Znojemsko!

5. června 2017 • 11:48
Prezentace klienta • 

Znojemsko je kolébkou vína a vinařské turistiky. Nekorunovaným králem znojemské vinařské podoblasti je pak jednoznačně Veltlínské zelené. Na své si ale přijdou všichni milovníci aromatických bílých vín. Tato vína můžete v hlavní sezoně ochutnat během řady vinařských akcí nebo při návštěvě různých vinařských zajímavostí a historických památek. Pojďme se podívat, na co se zde můžete těšit a co můžete zažít.

Složení půdy a klimatické podmínky nahrávají hlavně bílým vínům. Kromě Veltlínského zeleného se zde výborně daří hlavně Sauvignonu a Ryzlinku rýnskému. Pokud patříte k milovníkům těchto odrůd, tak si jistě přijdete na své, za ochutnání ale stojí i Müller Thurgau nebo Rulandské šedé. Podíl modrých odrůd je o poznání menší, i tak zde najdete třeba skvělou Frankovku nebo Modrý Portugal.

Centrem podoblasti, která zahrnuje západní část jižní Moravy, je královské město Znojmo. V roce 2016 oslavilo již 790. výročí svého založení, jedná se o druhé největší město Jihomoravského kraje a je to bezpochyby kulturní centrum celé oblasti. Již pravidelně se zde v září koná Znojemské historické vinobraní, bez kterého by Znojmo snad ani nemohlo existovat. Během třídenního vinařského svátku neopomeňte hlavně historický průvod celým městem, kde kromě rytířů, kejklířů a měšťanů nebude chybět ani sám král Jan Lucemburský. Za návštěvu pak také určitě stojí Informační centrum VOC ve Vlkově věži, ve spodní časti Masarykova náměstí. Zde se můžete nejenom dozvědět něco o tzv. vínech originální certifikace (VOC Znojmo) a ochutnat je, ale i vystoupat se skleničkou nahoru na věž a podívat se na Znojmo hezky z výšky, s nadhledem. Kdo dává přednost tradičnějším chvílím s vínem ve sklepě, může zavítat třeba do malebných vinařských obcí Nový Šaldorf a Dobšice, které se nacházejí v docházkové vzdálenosti od Znojma. Vinaři zde také pravidelně pořádají Otevřené sklepy, kdy můžete během jednoho dne navštívit několik sklepů a najít si to, co vám nejvíce chutná.

Pokud byste raději strávili volné chvíle v přírodě, tak nemusíte nikam daleko přejíždět ani zdlouhavě vymýšlet kam. Znojemská vinařská podoblast a Znojemsko je protnuté Národním parkem Podyjí, který svou nedotčenou přírodou dopřává klidu. Projít se, nebo projet se na kole, také můžete přímo po vinicích, kterých je kolem Znojma nespočítaně a jsou doplněné o vinařské cyklostezky, takže potěší i aktivnější turisty. Ani zde ale nepřijdete o samotné víno, naleznete zde několik ochutnávkových stánků, kde vám jistě nalejí něco dobrého. Zapomenout nesmíte ani na vinici Šobes, ikonu moravského vinařství a jednu z nejstarších a nejlepších vinic v Evropě. Komu se nechce šlapat a nechce ani řídit, může využít služeb Vinobusu, autobusu, který třikrát denně objede trasu asi 60 km a na 13 zastávkách navštíví 19 vinařství.

Ani milovníci památek a historie nepřijdou zkrátka. V okolí se nachází několik hradů, např. hrad Bítov s největší sbírkou vycpaných zvířat nebo zříceniny hradů Cornštejn a Frejštejn, které byly součástí historického opevnění hranic. Na skále nad městem Vranov nad Dyjí se tyčí krásný barokní zámek a pro fajnšmekry, kterým je to pořád málo, můžeme doporučit románskou rotundu svaté Kateřiny ve Znojmě nebo znojemské podzemí.

Neváhejte a poznejte krásu znojemské vinařské podoblasti. Pro větší jistotu při volbě ubytování a dalších služeb vybírejte z certifikovaných zařízení vinařské turistiky. Jejich přehled a rozsah poskytovaných služeb a další informace najdete na http://www.wineofczechrepublic.cz/nasi-vinari.html.

Události, které si nesmíte nechat ujít nejen na Znojemsku, najdete zde: http://www.wineofczechrepublic.cz/akce-a-novinky/kalendar-akci.html

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.