Vypadá jako stařeček. A je mu teprve šest let | Moje zdraví

Vypadá jako stařeček. A je mu teprve šest let

Vypadá jako stařeček. A je mu teprve šest let
Říkají mu Benjamin Button podle románové postavy. • Autor: profimedia.cz
25. září 2018 • 06:00

Yernar Alibekov z Kazachstánu trpí Ehlers–Danlosovým syndromem, kvůli kterému ve svých šesti letech vypadá jako stařeček.

Již měsíc po narození bylo jasné, že chlapec trpí nějakou poruchou. Jeho kůže na očních víčkách začala totiž povadat a vzhled miminka se měnil.

Když se Yernan učil chodit, vypadal v obličeji jako dospělý člověk. Proto mu také přezdívají Benjamin Button, podle muže z příběhu spisovatele Francise Scotta Fitzgeralda, který se narodí jako starý člověk a v průběhu života mládne.

Lifting obličeje

Chlapcova matka Zibensa Tulepbergenova žádala o pomoc v nemocnici v Astaně. Zdejší lékaři se rozhodli chlapci pomoci a provedli mu lifting obličeje, ačkoliv lze tuto proceduru oficiálně podstoupit až od 18 let. Potřebnou finanční částku na operaci mohli Yernanovi rodiče zaplatit díky darům od přátel i dobrovolníků.

Odborníci upozorňují, že ani plastika obličeje chlapci do budoucna příliš nepomůže. "Jde o velmi vzácné onemocnění. Objevuje se o jednoho člověka z padesáti tisíc. I po operaci bude jeho kůže povadat. Jediné, jak lze zmírnit následky nemoci, je dobrá péče,“ říká lékařka Olga Loseva.

Ehlers-Dalosům syndrom, který zasahuje tkáně, může vést ke komplikacím, jako jsou osteoartróza, skolióza, chronická bolest a dislokace kloubů.



 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.