Strašlivá nemoc. Chlapec se pomalu mění ve strom | Moje zdraví

Strašlivá nemoc. Chlapec se pomalu mění ve strom

17. října 2018 • 06:00

Záhadná nemoc postihla i sedmiletého chlapce.

Sedmiletý chlapec Rippon Sarker trpí vzácným kožním onemocněním, které způsobuje, že jeho kůže tvrdne a připomíná kůru stromů. Nemoc spočívá v abnormální vnímavosti k lidským papilomavirům, které způsobují růst šupinatých bradavic. Takto nemocným se přezdívá „stromoví lidé“.

Výrůstky na rukou brání chlapci samostatně se najíst, má velké problémy s chůzí.  Je zcela odkázán na pomoc svých blízkých.

Nejde o první případ

Ripponovi rodiče neměli dostatek financí na chlapcovu léčbu, ale nyní se ho podařilo umístit do nemocnice. Chlapec byl přijat do Dhaka Medical College Hospital v Bangladéši a lékaři věří, že brzy přijdou na to, jak tuto zákeřnou chorobu zastavit anebo ještě lépe vyléčit. Věří, že výrůstky na chlapcových rukou se podaří odstranit a bude možné zachránit i poškozené prsty.

V této nemocnici mají se zákeřnou nemocí zkušenosti. Nedávno totiž operovali šestadvacetiletého muže Abula Bajandera, ale v jeho případě se nepodařilo oddělit bradavice od prstů.

U Rippona by to podle odhadů lékařů mělo dopadnout lépe. "Několik menších operací by mělo pomoci.“ Než však bude možné chlapce operovat, je třeba zlepšit jeho celkový zdravotní stav. Chlapec pochází z chudé rodiny, jeho tělo je slabé a trpí podvýživou.



 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.