Nádor vyrostl do gigantických rozměrů a znetvořil mladíkovi tvář | Moje zdraví

Nádor vyrostl do gigantických rozměrů a znetvořil mladíkovi tvář

Nádor vyrostl do gigantických rozměrů a znetvořil mladíkovi tvář
Devatenáctiletý Amar Samad před operací • Autor: profimedia.cz
5. října 2018 • 06:00

Smutný případ má ale šťastný konec.

Když mu bylo devět let, začal mu růst na pravé čelisti nádor. Nikdo ani netušil, že za deset let se zvětší do gigantických rozměrů  dvacet centimetrů v průměru s váhou 4,8 kilogramu.

Nádor velikosti fotbalového míče zasáhl celou mladíkovu tvář. Poškodil mu zuby, vytlačil oko a znetvořil jeho vzhled. Život Amara se změnil v peklo. Přestal mluvit, protože mu to obrovský nádor znemožnil, těžko se mu polykalo jídlo. Jeho tělo sláblo. Žil v ústraní.

Nádor získal nikým nechtěné prvenství – největší nádor v obličeji na světě. To je však už pro Amara Samada minulostí. Devatenáctiletý mladík se totiž dočkal životně důležité operace, kdy mu lékaři z obličeje obří nádor odstranili.

Nikdy jsem si nehrál s dětmi

Operace trvala celých 14 hodin. Po odstranění nádoru bylo třeba nahradit poškozené kosti v obličeji. Čelist se podařilo nahradit kostí z Amarova stehna. Poškozené oko bude muset být operováno ještě jednou, aby se podařilo dosáhnout vzhledu před růstem nádoru.

„Kvůli obrovské deformaci mé tváře jsem si nikdy nemohl hrát se svými vrstevníky. Můj vzhled je odradil,“ říká Amar.

"Po operaci cítím obrovskou úlevu. Je to téměř jako druhé narození. Těším se domů, těším se, že konečně poznám přátele a budu se moci zapojit se do práce na poli,“ dodává.
 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.