Když se řekne Rory, ucítí chuť mrkve. Dívka trpí vzácnou poruchou | Moje zdraví

Když se řekne Rory, ucítí chuť mrkve. Dívka trpí vzácnou poruchou

23. března 2018 • 10:00

Porucha, nebo naopak výhoda?

Dvaadvacetiletá Kathryn Jackson z Nottingham má zvláštní problém. Kdykoliv slyší jméno Rory, ucítí chuť mrkve. Dívka trpí poruchou zvanou lexikálně-chuťové synestézie. Její mozek reaguje na určitá slova tím, že k němu spustí i vnímání odpovídající chutě.

Slova mohou být vyřčena či jen přečtena v textu. Slovo Rory údajně zvukem připomíná „raw“, tedy syrový. A se slovem syrový má Kathryn spojenou právě mrkev.

„Nejsou rozhovor, přednáška či popovídání, při kterých bych nebyla vyrušena vnímáním různých chutí,“ říká. Její chuťové pohárky jasně vnímají chuť jablka, pudinku, mrkve či třeba marshmalounů. Dívka cítí nejen jejich chuť, ale vnímá i vůni a strukturu potraviny.

Kathryn, která studuje obor reklamy na univerzitě v Lincolnu, si na sociální síti zřídila profil „Jak chutnají slova“ (I-taste-words). Zde barvitě popisuje i kreslí, jaké chutě v ní jednotlivá slova vyvolávají.

Slyší-li jméno Lola, ucítí chuť lízátka (lollipop). „Jméno Ella ve mě vyvolá chuť gumových bonbónů, protože název a jméno znějí podobně,“ vysvětluje. Angličtina používá pro gumové bonbony označení „jelly“.
Jméno Gus má dívka spojeno s pudinkem.

Některé spojení slova a chutě si dívčin mozek vytvořil již v dětství. „Moje kadeřnice se jmenuje Yvonne a kdykoli slyším toto jméno, naskočí mi chuť cigarety a laku na vlasy,“ dodává.

"Kdykoli slyším jméno John, cítím brambory. Můj dědeček se jmenoval John a když jsem byla malá, vždycky nám připravoval v neděli večeři.“

Synestézie je stav, kdy se spojují dva smysly dohromady. Nejběžnější typ synestézie je spojení barvy se slovem nebo číslem.

Podle údajů univerzity v Bostonu má nějakou formu synestézie jeden člověk z pěti tisíc. Lexikálně-chuťová synestézie se vyskytuje méně často, u jednoho člověka ze sta tisíc.

"Někdy mi lidé říkají, že je můj stav podivný, ale jiní mi zase rozumí a zažívají něco podobného,“ říká Kathryn.

Tak silné vnímání chutí, jaké má Kathryn, ji ale často ruší, zejména při studiu. Při slově „nemožné“ například ucítí chuť nádivky. „A to většinou dostanu pořádný hlad. Je to tak intenzívní a jasný pocit, že na to nemohu přestat myslet,“ dodává.



Autor: pas
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.