Jizvy po celém těle. Nemoc ji nutí škrábat se hodiny denně. Proč? | Moje zdraví

Jizvy po celém těle. Nemoc ji nutí škrábat se hodiny denně. Proč?

6. června 2018 • 06:00

Dívka se rozhodla ukázat svůj problém celému světu.

Emma Faith O'Heeron z Houstonu v Texasu trpí dermatilománií, kožní poruchou, která ji neustále nutí škrábat se po celém těle. Tím si dívka poškozuje pokožku a způsobuje mnoho drobných jizev po těle.  Nejvíce pak na obličeji, hrudníku a pažích.

Emmu provází tato děsivá porucha po celý život. Nepamatuje si den, kdy by se nemusela škrábat.
Její problém souvisí s obsedantně kompulsivní poruchou. „Dermatilománie není druh sebepoškozování, není to zlozvyk. Je to zvláštní druh chování, které je zaměřeno na vlastní tělo. Škrábání své vlastní kůže se stává poruchou ve chvíli, kdy tím trávíte hodiny denně, dny týdně a měsíce a roky z celého svého života,“ říká devatenáctiletá dívka.

„Když si vzpomenu na dětství, vybavím si, jak ležím v posteli a škrábu si tělo, jako bych ho měla plné štípanců od komárů. Moje povlečení z dětství vypadá, jako by mělo puntíkovaný vzor. Jenže puntíky jsou od krve,“ popisuje Emma.

„Prohlížím si kůži a hledám pupínky, které pak musím mačkat a škrábat. Jsou dny, kdy toto nutkání téměř nemám. Jiné dny strávím dvě až tři hodiny v koupelně. Nemohu si pomoct. Jednou jsem nemohla celých pět hodin přestat.“

"Když se škrábu a vidím zarudlou kůži, jizvy, krev na prstech i na tváři a musím si přiznat, že jsem si to způsobila sama, není mi dobře. Ale nemohu to zastavit,“ říká dívka.

Emma trpí i bipolární a úzkostnou poruchou a užívá léky. Lidé s podobnými problémy, jako má ona, se většinou uzavírají před světem, nechtějí ani chodit ven s vrstevníky.

„V internetové poradně jsem přišla na to, že trpím dermatilománií. Do té doby jsem o tom neměla ponětí. Měla jsem pocit, že mi nikdo nemůže rozumět. Našla jsem si i facebookovou komunitu a cítím se lépe.“
Emma si hledá svůj způsob, jak se s problémem vypořádat. „Když mám nutkání škrábat se, dám si limit maximálně třicet minut,“ říká.

Bez ohledu na bolest a jizvy, které si způsobuje, Emma přestala svou pokožku zakrývat. Svůj příběh zveřejnila a popisováním svých pocitů na sociálních sítích se snaží šířit povědomí a této nemoci.



 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.