Chlapec chodí celý rok jako Eskymák. Neuvěříte proč | Moje zdraví

Chlapec chodí celý rok jako Eskymák. Neuvěříte proč

Chlapec chodí celý rok jako Eskymák. Neuvěříte proč
Nemoc se objevuje u mužů zpravidla až mezi 18. a 24. rokem věku. Aidan je nejmladším pacientem • Autor: profimedia.cz
13. srpna 2018 • 06:00

Devítiletý Aidan Smith musí být kvůli vzácnému onemocnění pojmenovaném „chladová kopřivka“ nepřetržitě oblečený do zimní bundy, čepice a rukavic.

Pokud by totiž prochladl, objevil by se u něj extrémní anafylaktický šok, který by způsobil svědivou vyrážku, otok v hrdle a nízký krevní tlak.

Aidan je jedním z šesti takto nemocných lidí ve Velké Británii. Je také i nejmladším pacientem, protože se problém objevuje u mužů zpravidla mezi 18 a 24 roky. U Aidana se příznaky projevily nezvykle brzy.

Chlapec nemá problém s chladem jen v zimních měsících. V létě mu zase hrozí, že se jeho tělo zpotí, čímž se ochladí a může prochladnout.

„Když nemohu dělat to, co ostatní děti, těžce to nesu,“ říká Aidan, který miluje plavání. Ovšem moc si ho neužije, protože se rodičům dosud nepodařilo najít dostupný veřejný bazén s teplotou vody přesahující 17 stupňů.

Léčba není snadná

„Můj syn nemůže žít normální život a nejhorší je, že na tom nic nezměníme,“ říká Aidanova matka Melisssa. “I malý větřík v létě mu může způsobit nežádoucí reakci,“ dodává.

Aidan nosí u sebe injekci s adrenalinem pro případ anafylaktického šoku.

Léčba tohoto onemocnění není úplně snadná. „Nejlepší je zkrátka vyhnout se chladu,“ říká dermatolog Walter Bottomley, který se o chlapce stará. Někdy může alergie odeznít za několik týdnů, jindy trvá roky.



 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.