Jak poznat vykloubené rameno? Známe délku i postup léčby! | Moje zdraví

Vykloubené rameno

Vykloubené rameno neboli luxace vzniká následkem úrazu, zejména při pádu s vyšších výšek. Jak ho poznat a kdy je nutná návštěva pohotovosti?

Rameno se může vykloubit dopředu, dozadu, dolů i nahoru. Podle statistik však v 93 procentech dochází k přední dolní luxaci.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Ramenokloub

Jak poznat vykloubené rameno?

Rameno velmi bolí a těžko se s ním hýbá. Kloubní jamka je prázdná, postupně zvětšující se stažení svalů může bolest ještě zvyšovat. Můžeme pozorovat deformaci v kloubu i otok. Při vykloubení dochází k poškození měkkých částí (kloubní pouzdro, labrum, některé šlachy a svaly těsně kolem kloubu). Výjimečně dochází i k poškození nervů a cév.

Diagnóza se stanovuje při klinickém vyšetření lékařem poměrně lehko. Rentgenové vyšetření ramenního kloubu nález potvrdí a odhalí případné přidružené zlomeniny.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Léčba luxace ramene

Léčba akutní luxace ramena spočívá v jejím napravení, tedy vrácení kloubu do kloubní jamky. Je nutné udělat to co nejdříve, nejlépe ihned po úraze.

Pokud se rameno nedá napravit, je potřebné ošetření na nejbližší chirurgické ambulanci. Někdy je nutné provést repozici v krátkodobé celkové narkóze. Po napravení se rameno fixuje. Doporučuje se přikládání studených obkladů na rameno 3 až 5x denně a podávat analgetika. Následná rehabilitace trvá jeden až dva měsíce.

Nenašli jste, co jste hledali?úrazykloubyramenorepoziceluxace

Kdy jít k lékaři

Ihned po bolestivém úraze ramene.

Autor: redakce Moje zdraví, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.