Nízký krevní tlak: Jaké má příznaky a co na něj pomáhá? | Moje zdraví

Nízký krevní tlak (hypotenze)

Hypotenze neboli nízký krevní tlak je diagnostikována, pokud systolický tlak klesne pod 100 mmHg a diastolický tlak pod 65 mmHg.

Stejně jako u hypertenze můžeme mluvit o primární hypotenzi a sekundární hypotenzi, která je vyvolána jako důsledek jiné nemoci.

Sama o sobě není škodlivá jako hypertenze, nebezpečná je však ve chvíli, kdy v důsledku špatného zásobení krví mohou být poškozeny některé orgány, zejména se to týká srdce, mozku a ledvin.

Postihuje

muži
ženy

Projevuje se

Cévy

Příznaky nízkého krevního tlaku

  • nevolnost
  • mdloby
  • závratě
  • mžitky před očima
  • točení hlavy
  • studené ruce a nohy
  • únava

Pokud je hypotenze akutní, to znamená krátkodobá, projeví se mžitkami před očima, rozostřeným viděním, točením hlavy, mdlobami a celkovou nevolností. Chronická hypotenze se projevuje konstantně sníženými hodnotami krevního tlaku, celkovou únavou, nespavostí, bolestmi hlavy, zimomřivostí, závratěmi, nedostatečným prokrvením končetin a sníženou funkcí potních žláz.

Léčba nízkého krevního tlaku

Běžná hypotenze se neléčí. Pokud je opravdu závažná, hrozí nebezpečí poškození některých orgánů, které jsou citlivé na nedostatek protékající krve – například mozek nebo ledviny, pak lékař předepíše léky, které ovlivňují napětí ve stěně cév (např. Gutron).

Léky

Lékař může předepsat Gutron - 1-sympatomimetikum a periferní vazotonikum.

Bylinky

Z bylinek pomáhají Ginkgo biloba, zázvor, hloh a Kokoška pastuší tobolka.

Homeopatika

Z homeopatik lze použít China rubra nebo Gelsemium.

Domácí léčba a babské rady

I když se obecně říká, že na zvýšení tlaku je dobrá černá káva a alkohol, není tomu tak. Tlak vylétne nahoru skokově, ale velmi rychle se zase sníží ještě pod hladinu původního tlaku. Pomáhá pravidelný pohyb, vyhýbání se dlouhému stání a rychlému zvedání. Pomáhá také více solit a vitamín C, pití dostatečného množství tekutin.

Vyšetření

Lékař zjistí hodnotu krevního tlaku pomocí tonometru, může si vyžádat i echokardiogram – ultrazvuk srdce. Také může použít tzv. Holterovskou monitoraci. Jedná se o připevnění monitoru na tělo pacienta, který zaznamenává a měří krevní tlak v průběhu 24 h. Pacient si současně zapisuje veškeré aktivity a údaje doplní časem. Lékař tak může záznam z Holterovského měření porovnat s případnými aktivitami pacienta a posoudit vzájemnou souvislost.

Délka léčby

Dlouhodobá
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

V těhotenství

V těhotenství obvykle tlak stoupá, což pomáhá ženám s hypotenzí.

Možné komplikace

Komplikací může být bezvědomí, nedokrvení ledvin a mozku.

Zdravotní cviky

Pomáhá pravidelný aerobní pohyb – nordic walking, běh, aerobic, plavání.

Prevence

Jako prevence se doporučuje pravidelný pohyb, jíst víckrát denně v malých porcích, při dlouhém sezení či stání zkřížit nohy, aby se více krve dostalo do mozku.

Kdy jít k lékaři

Při častých mdlobách, mžitkách před očima, poruchách vidění.

Autor: redakce Moje zdraví, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.