Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Jak naučit dítě plavat

25. srpna 2022 • 14:00

Máme tady léto a vy jste se rozhodli, že naučíte své dítě plavat. Můžete zvolit způsob, který si pamatujete ze svých plaveckých začátků, nebo si vezmete k ruce dobrý manuál.

Naučit své dítě plavat, jezdit na kole, na bruslích nebo lyžovat. To patří k tradičním rodičovským výzvám, které se snažíme splnit co nejlépe. Ne každý z nás má dost trpělivosti a také je dost možné, že předáme potomkovi chybné návyky. Dobře si vybavujeme své rodiče, kteří se s námi mučili, abychom TO dokázali. A protože je léto, výzva naučit své dítě plavat už zaklepala na dveře. Objevili jsme novou knihu, která se pro vás může stát skvělým manuálem a dokonce díky ní vybrousíte i svůj plavecký styl. Jmenuje se Jak naučit děti plavat hladce a napsala ji Gabriela Minaříková. Oslovuje v nich přímo děti, zbavuje je strachu z vody, z ponoření hlavy pod hladinu a vysvětluje jim správné techniky. Ukázky z pár kapitol vás možná budou motivovat.

Video se připravuje ...
Klasickým plaváním zádům neulevíte, spíše naopak! VIDEO 

Nejdříve bezpečně po schůdcích

Začněme důležitou radou. Když se při lezení po schůdcích otočíte zády k vodě, nehrozí, že by vám podklouzly nohy. Máte lepší stabilitu, a hlavně se tak můžete pevněji držet madel.

Prsa s ponořováním hlavy

Žába s roztaženýma nohama už patří do prehistorie. Držte kolínka hezky u sebe na šíři pánve a holeněmi kružte pěkně kolečko, kopejte patičkou. Ruce se nezatahují daleko za sebe, ani za ramena, ani pod bříško. Záběr nedělejte nijak široký, raději velmi krátký a spíše do hloubky. Když přitahujete ruce k hrudníku, přitahujete současně nohy k zadečku. Stejně tak současně vykopávejte a vystřelujte ruce vpřed. Dokončete každý záběr rukama a kop nohama pořádným splýváním v torpédu. Než začnete nový cyklus, počítejte vždycky do tří a nezapomeňte vždy ponořit hlavičku a vydechnout do vody. Správný plavec se rovnou učí prsa s ponořováním hlavy.

Při kraulu jsou paže propnuté

Učte se postupně. Nejdříve kraulové pohyby paží s hlavou ponořenou a bez nadechování. Jakmile budete mít zvládnuté tohle, naučte se nádech do stran, a to vždy po třetím záběru paží. Nádech pak vyjde jednou vlevo a jednou vpravo. Je to dobré pro symetrii. Při nádechu si počkejte s přední paží nataženou vpřed směřující mírně ke dnu a s pevným a sklopeným zápěstím s dlaní směřující vzad a prsty u sebe. Je třeba přizpůsobit výdech nosem, když plavete pomalu, a pusou, když plavete rychle. Ze začátku mějte paže stále propnuté, žádné pokrčování.

Znak připomíná pádlování

Je to v podstatě nejjednodušší plavecký způsob. U znaku mějte hlavu mírně zakloněnou, paže se točí zrcadlově, nečekají na sebe: jako když pádlujete třeba na kajaku, jen jde o pohyb vzad. V případě znaku ještě víc než u kraulu platí, že je třeba mít paže nad vodou úplně propnuté.

Bezpečná šipka

Kam s hlavou? Správná otázka. Hlava je vždy schovaná pod rukama. Jako první protínají hladinu ruce. Když to bude jinak, ze šipky se stane rázem placák a věřte, že to nechcete. Bolelo by vás pak břicho nebo stehna, a to za to nestojí.

Trenérka Gabriela Minaříková

Napsala knihu Jak naučit děti plavat hladce. Je první licencovanou trenérkou Swim Smooth v kontinentální Evropě a zakladatelkou prvního závodního oddílu Swim Smooth na světě.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

 

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.