Bezinkový sirup, víno a kosmatice. Jak je vyrobit a proč tak prospívají zdraví?

Bez prý spojuje pozemské radosti a svět mrtvých. Staré české přísloví nám radí: Před heřmánkem smekni, před bezem klekni. A pokaždé, na přelomu května a června, mu zas a znovu dáváme za pravdu.
Keře bezu černého se vysemení na místě, kde samy chtějí, a proto bychom je v žádném případě neměli kácet. Na jaře nás bez překvapí svými bohatými latnatými květy, které se během léta a podzimu promění ve fialově černé kuličky, které keře zdobí až do zimy a stanou se krmením přezimujících ptáků. Bylo by ale škoda nechat květy a plody jen tak odplynout. Obsahují totiž řadu léčivých látek, které prospívají našemu tělu. A navíc se dají připravit tak, že jídlo nebo nápoje z nich skvěle chutnají. A protože je jaro, podíváme se na to, co všechno si můžeme připravit z bezových květů.
Proč bez léčí
Podle botaničky Jany Vlkové je bez černý (Sambucus nigra) velmi zajímavý i z pohledu etnobotaniky. „Spojuje pozemské radosti, které představují bílé květy, se světem mrtvých. Díky tomu prý dokáže neutralizovat všechny negativní energie,“ vysvětluje botanička.
Podle starogermánských legend je pak paní Holda (Frau Holle), která sídlí v podzemí, vaří v kotli a přetváří v dobro.
„Na bezové stromy se věšely obvazy i oblečení nemocných, ke kořenům se vylévala voda po koupeli nebo se tam zakopávaly ostříhané nehty.“ I Jana Vlková si občas ráda vykročí do jiného oboru. „Letos zkusím zakopat pod svou oblíbenou bezinku roušku, symbolický oděvní doplněk karantény, a natrhám si pár květů na víno pro zdraví a radost ze života,“ říká.
Jak usušit bez
Pokud se letos chystáte si z květů bezu něco dobrého nebo léčivého připravit, vydejte se na jeho sklizeň mimo město. Ideální doba sběru je ve slunný den kolem poledne.
Jak na to? Nůžkami opatrně ostříhejte celá květenství, která jsou z jedné čtvrtiny nerozvitá a neobsahují uschlé květy. Rozložte je do plochého košíku na květiny v jedné vrstvě, aby se květy nezapařily. Doma pečlivě květenství zkontrolujte a zbavte je případného hmyzu. Pokud se chystáte bez sušit, ideální je rozvěsit květenství na šňůry v teplé místnosti, kde proudí vzduch. Pokud některá zhnědnou, vyřaďte je. Usušené květy opatrně vydrolte a skladujte je v tmavé prachovce se zabroušeným hrdlem, případně v bavlněném sáčku v suché místnosti.
Recept na bezový sirup
SUROVINY:
- 500 g bezových květenství
- 2 l vody
- 3 bio citrony
- 1 kg krupicového cukru
- 1 lžička kyseliny citronové
POSTUP:
Do větší sklenice dáme bezová květenství a plátky dobře omytých citronů. Vše zalijeme vroucí vodou. Zakryjeme pokličkou a necháme na chladném místě odstát do dalšího dne. Pak tekutinu slijeme přes čisté bílé plátno do hrnce, přidáme cukr a zahříváme na mírném ohni k varu, až se cukr rozpustí. Pokud chceme sirup uchovat delší dobu, ke konci přidáme kyselinu citronovou a necháme ji v sirupu rozpustit. Horký sirup nalijeme do sterilizovaných lahví a uzavřeme. Skladujeme v chladu a temnu, ředíme vodou nebo přidáváme do čaje.
Víno z bezu
SUROVINY:
- 100 g květů bezu černého, po obrání z květenství
- 1 litr bílého vína
- 120 g krupicového cukru
- 100 ml jablečné pálenky
POSTUP:
Z okolíků ostříháme tuhé stopky, kazí aroma. Ponecháme jen květy s nejkratšími stopkami. Víno zahřejeme jen tak, aby bylo vlažné, stačí i pokojová teplota. Rozhodně nevaříme. Přidáme květy bezu a necháme 24 hodin odpočinout. Následně přecedíme, přisypeme cukr, a když se rozpustí, dolijeme pálenku. Ledové víno uchováváme v chladu a temnu. Podáváme jako aperitiv, nejlépe s ledovými koulemi, kostkami nebo jakýmikoli jinými tvary, na něž máme tvořítka.
Květový med z bezu
Čerstvé květy černého bezu vložíme do sterilizované sklenice a zalijeme květovým medem. Uzavřeme víčkem a necháme dva týdny odstát na světlém místě. Med můžeme užívat po lžičkách při nachlazení nebo virózách.
Kosmatice
Květenství bezu důkladně prohlédneme a zbavíme drobného hmyzu. Pak je obalíme v hladké mouce, směsi vajec, špetky soli a mléka a ve strouhance.
Smažíme v rozpáleném oleji do lehce zlatavé barvy. Kosmatice dáme na vrstvu ubrousků, aby se odsál přebytečný tuk. Připravit je můžeme i nasladko, když do vajec přidáme krupicový cukr.