Nutriční genetika: Vaše DNA prozradí, jak nejsnáze zhubnete.

Nutriční genetika: Vaše DNA prozradí, jak nejsnáze zhubnete.
Nechte si sestavit dietu na míru. • Autor: istockphoto.com
4. července 2016 • 12:00

Každý z nás má specifickou genetickou výbavu. Tento fakt využívá nutriční genetika a nabízí možnost sestavit vám dietu podle DNA. 

Vyzkoušeli jste už všechny možné diety, ale nemůžete za nic na světě zhubnout nebo vaše snažení vždy skončí jojo efektem? Pak by pro vás mohla být řešením nutriční genetika. Na rozdíl od tradičních diet postavených na obecném návodu, který logicky nemůže fungovat na každého, se tato metoda řídí konkrétní genetickou dispozicí a záleží na životním stylu našich předků, zejména na jejich stravě. Zjednodušeně řečeno, různé životní podmínky jsou příčinou různého metabolismu. Zatímco na severu žili lovci, kteří jedli hodně masa a ryb (nízkosacharidová strava bohatá na tuk), jižní zemědělské národy zase pěstovaly obilí a další plodiny (hodně sacharidů, nedostatek tuků). Analýza DNA prozradí, jak na tom jsou vaše geny, které si stravu předků "pamatují" a podle ní nastavily metabolismus i zpracování jednotlivých živin. 

Je jasné, že každý potřebuje vyváženou stravu. Metabolismus ale probíhá u každého trochu jinak. Někdo potřebuje spíš sacharidy, někdo spíš proteiny, u někoho probíhá metabolismus rychleji, u někoho pomaleji. Nutriční genetika rozeznává tři typy metabolismu a podle nich doporučuje tři základní diety: nízkosacharidovou, vysokosacharidovou a zónovou (více níže). Systém funguje jednoduše: Odevzdáte vzorek slin (stačí poslat do laboratoře vatovou tyčinku, jíž jste setřeli ústní dutinu) pro rozbor DNA, který prozkoumá geny související s metabolismem. Nutriční poradce podle rozboru určí, který ze tří zmíněných typů diet je vhodný pro váš organismus, a navrhne úpravu jídelníčku i pohybového režimu. To vše kromě genotypu závisí i na dalších okolnostech: věku, zdravotním stavu, životosprávě, sportovních aktivitách, celkovém energetickém výdeji, případných chorobách apod. 

Personalizovaná strava

"Výsledky testu DNA umožňují sestavit plán na personalizaci jídelníčku se strukturou základních živin (cukry, tuky, bílkoviny)," vysvětluje Martin Pegner z české společnosti Advanced Genetics. Zjištění metabolického typu je základem pro další dlouhodobou péči, která zohledňuje všechny relevantní parametry (věk a další) včetně osobních chutí a dostupnosti potravin v regionu. Analýza DNA není levná záležitost, zaplatíte za ni kolem 10 tisíc Kč. Lze ji však považovat za investici do vlastního zdraví a funguje také jako prevence - kromě určení genetického typu, sestavení ideálního jídelníčku a několika konzultací s nutričními poradci může ukázat na případná dědičná onemocnění, k nimž máte predispozice. A mimochodem, nutriční genetika pomáhá nejen zájemcům o zhubnutí. Stejně dobře poslouží těm z vás, kdo potřebujete přibrat či získat větší svalovou hmotu. 

Základní metabolické typy

Vysokosacharidový (asi 30 % populace) Snadno vstřebáváte tuk ve stravě. Omezte tučné potraviny, jezte zeleninu, ovoce a složené sacharidy v celozrnných produktech. 

Nízkosacharidový (60 % populace) Snadno přeměňujete sacharidy v tělesný tuk. Zvyšte podíl bílkovin a tuků ve stravě, omezte příjem sacharidů - vyhněte se cukrovinkám a všem zdrojům cukrů (slazené nápoje, bílé pečivo, přílohy atd.). 

Zónový (10 % populace) Snadněji přeměňujete sacharidy na tuk, který lépe vstřebáváte. Ke zhubnutí by vám měla stačit pestrá strava s omezeným přísunem sacharidů i tuků.

Autor: Lucie Volná
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.