Rakovina penisu: Příznaky, prevence, léčba | Moje zdraví

Rakovina penisu

Rakovina penisu je v evropských a anglosaských podmínkách poměrně vzácná nemoc, celosvětově se však objevuje mnohem častěji.

Příčina je ta, že muži, kteří mají obřízku (odtud ten nižší výskyt v evropských a anglosaských zemích), mají větší pravděpodobnost, že se jim rakovina penisu vyhne. V židovských komunitách, kde jsou obřezaní všichni z náboženských důvodů, tato nemoc dokonce není hlášena vůbec.

Pod předkožkovou se totiž shromažďuje bílá hmota, takzvané smegma, které se musí pravidelně odstraňovat, aby nedráždilo kůži a nezpůsobovalo záněty. Pokud si žalud a předkožku pravidelně nemyjete mýdlem, může dojít k poruše kožních buněk a vzniku rakoviny.

Rakovina penisu však může být způsobena i virem HPV, který se přenáší pohlavním stykem. U žen způsobuje rakovinu děložního čípku. Proti tomuto viru se už dnes můžeme očkovat.

Postihuje

muži

Projevuje se

PenisTříslené uzliny

Příznaky rakoviny penisu

Rakovina penisu se většinou v první fázi projevuje jako červené ložisko na žaludu penisu. Může se však objevit kdekoliv na těle penisu. Poté prostupuje jako jiné formy rakoviny do lymfatických uzlin a tam metastázuje. Nejbližší jsou uzliny v tříslech, které se mohou posléze zvětšovat, to je však až v dalších fázích rakoviny, která je těžko léčitelná. Platí proto, že pokud najdete na penisu jakýkoliv vřídek nebo bulku, urychleně navštivte lékaře, nejlépe urologa.  

Vyšetření

Lékař může mít podezření na rakovinu penisu už po první prohlídce pacienta. Diagnózu potvrdí až biopsie, lékař si také vyžádá vyšetření ultrazvukem a CT v případě, že již předpokládá metastázy v uzlinách.

Léčba rakoviny penisu

Primární léčbou je chirurgické odstranění nádoru a poté radioterapie či chemoterapie. Záleží na stádiu rakoviny. Některé nádory lze odstranit laserem, v ojedinělých případech je nutné amputovat muži celý penis. Je velmi důležité, aby pacient s rakovinou přišel k lékaři včas, protože jen tak je možné zachovat všechny funkce penisu.

Prevence rakoviny penisu

Dostatečná hygiena a dalo by se říci, že i obřízka. Rozhodně je doporučována obřízka mužům se zúženou předkožkou (takzvanou fimózou), kteří nemohou žalud dokonale ošetřovat a ke vzniku rakoviny jsou náchylnější. Prevencí může být i očkování proti viru HPV.

Komplikace rakoviny penisu

Komplikací je samozřejmě metastázování rakoviny do lymfatických uzlin a okolní tkáně. Zřídka se také projeví jako nádor jinde na těle. Pokud rakovina napadne lymfatický systém, je velmi těžko léčitelná a může skončit smrtí pacienta.

Kdy jít k lékaři?

Lékaře vyhledejte při každé změně na penisu, zaníceném vřídku, delší dobu červeném fleku nebo samozřejmě bulce. Také pokud si nahmatáte zvětšení tříselných uzlin. Vyhledejte kožního lékaře, případně urologa, podle povahy problému.

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.