Vědecká senzace: Podprsenka, která odhalí rakovinu | Moje zdraví

Vědecká senzace: Podprsenka, která odhalí rakovinu

17. května 2017 • 06:00

Teprve osmnáctiletý chlapec Julian Rios Cantu vyvinul speciální podprsenku, která má pomoci včas odhalit rakovinu prsu. Jak? Pomocí dvou stovek senzorů, které jsou v podprsence ukryty a jejich prostřednictvím se sledují změny na povrchu ňader. 

Senzory se zaměřují na změny ve velikosti, teplotě a hmotnosti tkáně. Senzory jsou ve spojení s aplikací v chytrém telefonu či počítači, který lze denně kontrolovat.

Tento systém s názvem EVA je první neinvazívní metodou na světě, která může odhalit časná stádia rakoviny prsu. Podprsenku není nutné nosit stále, stačí jen hodina denně! Pokud systém vyhodnotí varovné změny, oznámí majitelce, aby se vydala na lékařskou prohlídku.

K této péči o ženská prsa přivedla chlapce drsná životní zkušenost. Jeho matka totiž rakovinou prsu trpěla. Nemoc se jí podařilo porazit jen za cenu mastektomie, tedy odebrání obou prsů.

Rakovinu prsu lze úspěšně léčit v případě, je-li odhalena v raném stádiu. Včasně odhalený nádor má stoprocentní úspěšnost léčby. A to je kámen úrazu. Mnoho žen totiž nechodí na pravidelné prohlídky ani si prsa sama každý měsíc nekontroluje. A tak se na případný nádor často přijde, až když je pozdě. A právě těmto případům by měl nový vynález zabránit.

Julian založil se třemi kamarády společnost Higia Technologies ve svém rodném Mexiku. Pomocí veřejné sbírky získal dostatek peněz, aby mohl na své vynálezu pracovat. Mladý student za svůj vynález získal i mezinárodní cenu Student Entrepreneur Awards a byl odměněn částkou půl milionu korun.

Škoda jen, že tuto chytrou podprsenku není zatím možné koupit. Je ve stadiu vývoje a bude trvat přibližně dva roky, než získá výrobek potřebný certifikát. Není dosud ani známá cena, za jakou se bude prodávat.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.