Tajíte tohle před doktorem? Pak si koledujete o průšvih! | Moje zdraví

Tajíte tohle před doktorem? Pak si koledujete o průšvih!

  • Tajíte tohle před doktorem? Pak si koledujete o průšvih!
    Autor: profimedia.cz
    14. srpna 2017 • 06:00

    Jsou věci, které byste si s sebou nejraději vzali do hrobu a nikomu je neřekli. Ani své nejlepší přítelkyni. Ale bacha na to. Ne vše je dobré skrývat, zejména před lékařem. Co byste mu rozhodně neměla zatajit? 

  • Rodinná anamnéza

    Rakovina prsou je obestřena mnoha mýty, které nás ženy poté děsí ještě více, než je nutné. • Autor: Shutterstock.com
    Myslíte si, že snížená funkce štítné žlázy nebo vysoký cholesterol vašeho tatínka jsou něčím, co se vás tolik netýká, a vašeho lékaře byste tak touto informací jen zdržovala? Kdepak. V případě, kdy máte takovouto genetickou zátěž, je bohužel možné, že i vy se jednou budete potýkat s nemocí, která provází někoho z vašich rodičů nebo prarodičů.

     

    U žen navíc platí pravidlo dvou. Tedy pokud dvě ženy z vaší rodiny, které jsou s vámi krví spřízněné, měly rakovinu, zvyšuje se tím riziko, že by se nádorové onemocnění mohlo objevit i u vás. V takovém případě si můžete nechat udělat genetické testy, které dokážou poměrně přesně určit, jak vysoké riziko vám hrozí. Týká se to zejména rakoviny prsou, děložního čípku a rakoviny tlustého střeva a konečníku.

    Informace o zdravotním stavu vašich blízkých se ale netýká jen fyzických chorob. Nestyďte se přiznat ani to, že jeden z vašich rodičů trpí depresemi, bipolární poruchou, obsedantně-kompulzivní poruchou nebo schizofrenií.

  • Speciální dieta

    Autor: Profimedia.cz
    Zvláště teď po Novém roce se opět roztrhl pytel se všemi možnými (a bohužel i nemožnými) dietami. Jestli jste i vy propadla takové, která zásadně sníží váš denní energetický příjem téměř na minimum, měl by o tom vědět váš lékař. Ačkoliv si můžete myslet, že jste zdravá jak rybička, nemusí tomu tak být. A drastické diety jsou pro organismus dost velký nápor.

     

    Jednou z těch, které byste rozhodně neměla zamlčovat, je dieta založená pouze na pití nejrůznějších ovocných a zeleninových šťáv. "Tento způsob stravování může vést k odvodnění, ale může také snížit i účinnost některých léků. Třeba antikoncepce nebo medikamentů na epilepsii," varuje James McLay, odborný asistent z aberdeenské univerzity.

  • Láska k alkoholu

    Dennodenní pití vína se může podepsat na vašich játrech. • Autor: shutterstock
    Myslíte si, že váš lékař nepotřebuje vědět, že každý den, když přijdete z práce, si ráda dáte nějakou tu skleničku? Přesněji – půl lahve vína? Jasně, ono dát si dvě dvojky vypadá jako nevinná radost, která vám zpříjemní večer po náročném pracovním dni. Ale pokud se to opakuje příliš často, může se to podepsat na vašich játrech.

    Cirhóza nehrozí pouze alkoholikům, jak je znáte z filmů, tedy těm s červeným nosem, kteří jsou schopni "stáhnout" flašku tvrdého během pár minut. Ale jestliže je pro vás naprostou samozřejmostí dát si denně skleničku, mohlo by to jednou k cirhóze vést. Což ale vy nemusíte poznat, prvotní příznaky totiž nejsou nijak znatelné.

    Ovšem pokud váš lékař bude vědět o vašem malém hříchu, bude si toho vědom, a jednou za čas vás tak může poslat na vyšetření jater z krve. Pokud by lékař viděl zvýšené riziko vzniku choroby, naordinuje vám na několik dnů abstinenci, a ono se to srovná.

  • Sexuální minulost

    Účinnou prevencí proti HPV virům, a tedy případě i rakovině děložního čípku, je ochrana při sexu a minimální promiskuita. • Autor: Shutterstock.com
    Některé ženy mají tendence svému gynekologovi tajit, jak na tom zrovna je jejich sexuální život. Při otázce "máte stálého sexuálního partnera?" většinou odpovídají kladně, ať už je to jakkoliv. Pokud jste sama a přijde vám trapné to přiznávat, tak se vlastně nic neděje. Ale jestliže jsou vaše dveře do ložnice otevřené i náhodnému povyražení, měla byste to svému lékaři říct. Jde to samozřejmě citlivým způsobem a počet vašich sexuálních partnerů také znát nemusí. 

    Ale s vyšším počtem mužů, kteří prošli vaší postelí, bohužel vzrůstá i riziko pohlavně přenosných chorob. Jejich příznaky se v prvních stadiích nemoci většinou vůbec neprojevují, a tak můžete dlouhé měsíce žít bez jakéhokoliv podezření. Hlavně nezapomeňte, že vy se můžete stát přenašečem, a pohlavní chorobu tak můžete přenést na někoho jiného. V neposlední řadě také s vaší sexuální chutí a realitou roste i riziko rakoviny děložního čípku. HPV viry totiž pocházejí od našich partnerů.

  • Nezodpovědnost při užívání léků

    Autor: profimedia.cz
    Ať už máte angínu nebo se potýkáte s vážnější chorobou, nepřejete si nic jiného než to, aby vám bylo lépe. Lékaři byste tak dala cokoliv, jen aby vám předepsal léky, které vám pomůžou. A ve chvíli, kdy se vám uleví, zakopnete plato s pilulkami kamsi do kouta a už je nedoberete. Jenže pokud třeba taková antibiotika nedoberete, nemoc se může brzy vrátit. 

    Jinak tomu není ani tehdy, když přestanete užívat léky z jiného důvodu, než je lepší pocit. Jestli máte pocit, že se u vás projevily vedlejší účinky, rozhodně o tom informujte svého lékaře. Medikaci vám může vyměnit. Tajit byste před ním ale neměla ani ty prášky, které užíváte a jsou volně prodejné v lékárně. Někdy totiž může dojít k tomu, že dva léky se navzájem vyrušují. Třeba třezalka tečkovaná může snižovat účinnost hormonální antikoncepce.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.