Kazí vám žehlení život? Pak zbystřete, přichází totiž jedinečná šance na změnu | Moje zdraví

Kazí vám žehlení život? Pak zbystřete, přichází totiž jedinečná šance na změnu

18. října 2017 • 10:00

Jmenuje se Effie a může mnohým lidem zásadně změnit život. 

Pokud nesnášíte žehlení, zbystřete. Nový stroj totiž může všechno prádlo vyžehlit za vás. A nejen to, zvládne to i velmi rychle. Chytrý stroj jmínem Effie dokáže vyžehlit až dvanáct kusů oblečení najednou. V průměru vyžehlí jeden kus oblečení za tři minuty.

Na trhu bude tento šikovný pomocník až příští rok a cena se bude pohybovat 20 tisíc korun.

Effie si umí poradit s různými druhy oblečení i s rozličnými materiály jako je polyester, bavlna, hedvábí, viskóza a džínovina.

Jeho vzhled a rozměry jsou koncipované tak, aby vyplnil prostor vedle pračky. Vlhké a zmačkané prádlo, které z pračky vyndáte, zavěsíte na vytahovací kolejnici. Pak už stačí jen zmáčknout tlačítko „start“.

Effie vezme kousek po kousku a přesune ho do žehlící části, kde se za ní zavřou dvířka. Chytrý stroj disponuje i speciální schopností využít páru na vyrovnání všech záhybů na oblečení.

Když je oblečení vyžehleno, přesune ho kolejnice na zadní stranu stroje.  Vodu, která se nahromadí po každém žehlení, lze snadno odstranit.

Žehlicí stroj začali vytvářet již v roce 2015 inženýři Rohan Kamdar a Trevor Kerth.

Žehlení prádla je totiž jednou z nejrozšířenějších a časově náročnějších prací. Je to problém času a úsilí. Žehlení trvá dlouho a je obtížné. Průzkum provedený v Británii ukázal, že žehlení je nejvíce nenáviděnou domácí prací. Polovina Britů totiž tvrdí, že se jim tento druh činnosti nelíbí a 30 procent Britů ji dokonce nenávidí.

Inženýři Kamdar a Kerth tvrdí, že jejich řešení je o 95 procent rychlejší a stejně snadné jako věšení šatů do skříně. Než přišla na svět současná podoba Effie, strávili inženýři jejím vývojem dva roky a vytvořili 40 jejích prototypů.

„Jelikož jsme byli schopni rychle testovat více verzí i různé funkce naší Effie, jsme přesvědčeni, že konečnou podobu zařízení budou lidé rádi používat, protože ušetří čas i nervy,“ vysvětluje Rohan.

Zájemci o tohoto pomocníka se mohou již dnes registrovat na internetových stránkách společnosti Helloeffie.com.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.