"Jako kdybych šlapala na střepy," říká o bolestech žena s lupenkou. Co jí pomůže? | Moje zdraví

"Jako kdybych šlapala na střepy," říká o bolestech žena s lupenkou. Co jí pomůže?

10. října 2017 • 12:00

Třicet let trpěla bolestmi, její pokožka byla rudá, nateklá a praskala.

Posledních roky byly ty nejhorší. Bolest byla tak ukrutná, že to její mysl už přestala zvládat. Lupenka, kterou lékaři Američance poprvé diagnostikovali, když jí bylo 24 let, zasáhla už většinu jejího těla.

Kůže Lisy Eustice z Prescott Valley v Arizoně vypadá jako by byla popálená. Až 80 procent povrchu jejího těla je napuchlé a rudé, pokožka se loupe a praská.

Lisa doufala, že po porodu prvního dítěte by se jí mohly problémy s pokožkou zlepšit. Ale úleva nenastala. Naopak. Po porodu prvního i druhého dítěte se vždy její stav zhoršil. S takovou bolestí se žije velmi těžko.„Je to jako kdybych šlapala po střepech,“ popisuje svou nekonečnou bolest.

Před sedmi měsíci se dostala do péče odborníků z Mayo kliniky, kteří prohlásili, že takhle závažný případ lupénky ještě neléčili. Proto rovnou zkusili Lise nasadit jiný typ léčby.

Vzhled její pokožky se začal výrazně lepšit, ubyly i nesnesitelné bolesti. Lisa věří, že je konečně na cestě k lepšímu životu. A problémů s lupenkou si užije maximálně jako podobně nemocní lidé.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.