Co umí ženské tělo? Jaké má schopnosti? | Moje zdraví

Co dokáže ženské tělo? Budete překvapeni

Co dokáže ženské tělo? Budete překvapeni
Ženské tělo • Autor: istock.com
30. září 2017 • 12:00

To, co dokáže ženské tělo a mysl, o tom by se mnoha mužům mohlo jenom snít. Byla jim do vínku dána neskutečná vytrvalost, houževnatost a síla. Přesvědčte se sami. 

Ženské tělo je pro řadu odborníků studnicí neuvěřitelných možností. Co vše dokáže? Jakou zátěž zvládne? Co dokáže vytvořit? Časopis Bright Side shromáždil důkazy o tom, že každá žena je schopná minimálně těchto věcí, na něž muž zcela jistě nedosáhne.

1. Ženy jsou flexibilnější

Proč: Jejich svaly a vazy mají více elastinu než kolagenu, což činí ženy přirozeně flexibilnější. Na druhou stranu to ale způsobuje, že se nám vrásky objeví dříve a trápí nás mnohem rychleji bolesti kloubů i při malém zatížení.

 

2. Ženy žijí déle

Proč: Imunitní systém žen se lépe vyrovnává s vnitřními i vnějšími hrozbami a ženské buňky stárnou pomaleji, díky čemuž pracují efektivněji. To je důvod, proč ženy žijí déle, ale zároveň jsou častěji nemocné než muži.

3. Je více osamělých žen než mužů

Proč: Muži se potýkají s vyšší úmrtností. A tak se se zvyšujícím věkem objevuje více osamělých žen. Na druhou stranu jsou země, kde je počet mužů několikanásobně vyšší i v pokročilejším věku. Rekordmany jsou Spojené arabské emiráty – tam připadá 274 mužů na 100 žen. Jako hlavní příčina tohoto nepoměru se uvádí obrovské množství mužů, kteří se do emirátů stěhují za prací a přicházejí bez rodin. 

4. Vůně mužského potu činí ženy šťastnější

Proč: Ženám stačí vůně mužského potu a hned se cítí lépe. Feromony v mužském potu pozitivně ovlivňují i další procesy ženského těla. Menstruační cyklus se stabilizuje, nálada se zlepšuje a úzkost se rozptýlí.

5. Žena je schopna porodit více než 40 dětí

Proč: Vzhledem ke genetickému zázemí jsou některé ženy schopné porodit několik desítek dětí. Rekord je držen ruskou ženou, která údajně porodila 69 dětí v 18. století: 16 sad dvojčat, 7 sad trojčat a 4 sady čtyřčat. Dnes má rodina obvykle 12 děti.

6. Otisky prstů žen jsou na 99 % odlišné od mužských

Proč: Ženská kůže vylučuje dvakrát více aminokyselin než mužská kůže a rozděluje ji přes prsty jinak. To je důvod, proč se vědcům stačí dívat na otisky prstů, aby zjistili, jakého je člověk pohlaví.

 

7.  Žena jako velmoc kojení

Proč: Hormony se začínají vyrábět s neobvyklou rychlostí, která významně ovlivňuje mozek a tělo. Ženy se tedy cítí méně úzkostné, stávají se odvážnějšími, nachází více potěšení v běžných věcech, stávají se extrémně empatickými a jsou schopné číst myšlenky ostatních a lépe rozpoznat zvuky a barvy.

8. Hormonální terapie mění ženský pach

Proč: Hormonální antikoncepce mění hormonální rovnováhu v těle. Vůně ženy vysílá informaci, že není připravena mít děti, a mužský mozek rozhodne, že tato žena je o něco méně atraktivní než ostatní.

9.  Ženy mají lepší vzpomínky

Proč: Na rozdíl od mužského mozku ženský mozek používá různé oblasti obou hemisfér pro efektivní ukládání informací. Změny v hladinách estrogenu také ovlivňují tento proces. Ženy jsou nejlepší v slovní a asociativní paměti.

 

10. Těhotné ženy vytváří nový orgán

Proč: Chce-li žena živit dítě, vytváří ženské tělo zcela nový orgán: placentu. Péče o plod ovlivňuje produkci hormonů v matce, ale ty opouštějí její tělo hned po narození dítěte.

11.  Ženský mozek se vždy přetváří kvůli hormonům, a dokonce může změnit osobnost

Proč: Část mozku, která je zodpovědná za emoce, paměť a pozornost, reaguje na neustálé změny hladiny estrogenu. V důsledku toho se chování a dokonce i osobnost žen mohou výrazně lišit v průběhu menstruačního cyklu.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.