Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Toužíte po štíhlejší postavě? Sáhněte po potravině, kterou máte v kuchyni

15. srpna 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Jsou dny, kdy se sotva zapnete do kalhot. Na drastické diety ale vážně chuť nemáte. Marně hledáte řešení, zatímco v koutku vaší kuchyně čeká potravina, která s vaší postavou umí divy. 

Jsou jednoduché a často opomíjené. Luštěniny se přitom řadí k nejpřínosnějším potravinám vůbec. Zapomeňte na hrachovou kaši ze školní jídelny. Ta patří do propadliště dějin stejně jako nesmyslné rady o hladovění. Podívejte se na 7 důvodů, proč byste měli začít jíst luštěniny hned teď.

1. Nálož bílkovin, kterými si pořádně nacpete pupek

Drastické diety a cvičení až do odpadnutí nejsou cesta. Klíčem k úspěchu je správný poměr bílkovin, sacharidů a tuků v jídle. Právě na bílkoviny jsou luštěniny víc než štědré. Víte, proč jsou tak důležité? Pomáhají budovat svaly, ve kterých se odbourávají kalorie.

2. Dejte sbohem tuku

Přebytečné tuky vám kazí nejen figuru, ale i zdraví. Hlavně ten, který se vám ukládá do břicha, je obzvlášť nebezpečný. Luštěnin se ale bát nemusíte. Většina z nich obsahuje maximálně 5 % tuku, takže s nimi moc nepřiberete. 

Věděli jste, že…

nízký obsah tuku obsahují i luštěninové chipsy? Například čočkové chipsy od Bohemia ho mají v porovnání s klasickými chipsy o 40 % méně. 

3. Slušná dávka vlákniny

Máte chuť něco zakousnout, a to jste sotva dojedli? Nemusíte mít výčitky, že nikdy nemáte dost. Nejspíš si vybíráte jídla s nízkým obsahem vlákniny. Ta je totiž zodpovědná za pocit sytosti. Luštěniny jsou jí doslova nabité, takže vydržíte bez jídla delší čas. Vláknina současně pomáhá vašemu trávení. Díky ní se můžete s rozhozeným zažíváním rozloučit.

Jídlem z červené čočky dostanete do svého těla pořádnou dávku vlákniny. Díky ní nebudete po nocích loudit do ledničky
Autor: Shutterstock

4. Nekonečná studnice živin

Luštěniny obsahují celou řadu vitaminů ze skupiny B. Bohaté jsou také na minerály, jako je železo, hořčík, draslík nebo zinek. Díky jejich antioxidačním účinkům se vaše tělo zbaví všeho, co mu nesvědčí.

Zajímavost, která vám unikla:

Mezi luštěniny patří nejen klasické trio – čočka, hrách a fazole, ale třeba i arašídy, které jste pravděpodobně měli za ořechy. Svůj jídelníček oživíte třeba i sójou nebo cizrnou.

I arašídy patří mezi luštěniny. Jestli máte chuť na něco sladkého, můžete si dopřát trochu arašídového másla
Autor: Shutterstock

5. Konec odpírání jídla

Hubněte bez zákazů. To by vás jen vedlo k tomu, že se jednou neudržíte a vyluxujete celou lednici. Raději si zdravě zamlsejte. Díky složení čočkových chipsů od Bohemia si užijete křupání u televize bez výčitek.

6. Skvělá volba pro diabetiky

Většina luštěnin má nízký glykemický index. To znamená, že vás pořádně zasytí a tělo je stráví pomaleji. Díky tomu hladina cukru v krvi míň kolísá. Luštěniny jsou proto skvělou potravinou pro lidi s cukrovkou.

7. Infarkt si pro vás nepřijde

V Česku zemře nejvíc lidí na srdeční onemocnění. Pokud se chcete udržet dlouho fit, připravte si nějakou dobrotu z luštěnin. Mají úžasný efekt na váš kardiovaskulární systém. Obsahují živiny, které pečují o srdce a udržují cévy zdravé.

Nejdůležitější rada ze všech

Pamatujte, že nejlepší luštěninové jídlo je to, které vám chutná. Vyzkoušejte čočkové chipsy od Bohemia. S nimi se nemusíte bát, že přiberete. V porovnání s klasickými chipsy obsahují o 40 % tuku méně. Ochutnejte je v oblíbených příchutích paprika nebo zakysaná smetana s cibulkou. Tak co, máte chuť si zdravě zakřupat?

Nové čočkové chipsy od Bohemia obsahují o 40 % tuku méně než klasické chipsy
Autor: INTERSNACK a.s.