Pomáháme vyvíjet nové operační postupy, říká přednosta oční kliniky Gemini Pavel Stodůlka | Moje zdraví

Pomáháme vyvíjet nové operační postupy, říká přednosta oční kliniky Gemini Pavel Stodůlka

28. listopadu 2016 • 11:48

Rozhovor se zakladatelem a přednostou oční kliniky Gemini, vedoucím týmu specialistů prim. MUDr. Pavlem Stodůlkou, Ph. D.

Pane přednosto, uplynulo již téměř 21 let od první operace metodou LASIK, kterou jste „přivedl“ do České republiky právě vy. Jak se vlastně od té doby změnily možnosti laserových operací očí? Které laserové zákroky máte jako operatér nejraději?

Operace LASIK tehdy byla přelomová v tom, že odstranila bolestivost po operaci. Do té doby byly laserové operace velmi bolestivé, což se s nástupem nové metody změnilo.

Jak jsme toho dosáhli?

Při operaci LASIK se laserem vytvoří na povrchu oka tenká vrstva chránící oko proti bolestivosti, pod kterou se provede laserové odstranění oční vady. Za posledních 20 let laserové operace samozřejmě prošly dalším vývojem a jsou dnes mnohem rychlejší, přesnější a bezpečnější. Nejpokročilejším typem operace LASIK prováděným na naší klinice je 6D LASIK. Při tomto zákroku je maximální přesnosti dosahováno tím, že laser v průběhu operace kompenzuje všechny mikropohyby oka. Vždycky jsem rád operace zlepšoval a zaváděl nové operační postupy, proto mívám nejraději nejnovější metody. Patří mezi ně LASIK ReLEx SMILE, což je jedna z posledních vyvinutých laserových operací pro korekci očních vad. Na zlepšování této metody se rovněž sami podílíme s jedním z prestižních světových výrobců laserů. Další mou oblíbenou operací je laserová operace s implantací trifokální nitrooční čočky, která umožňuje vidět bez brýlí lidem ve věku 50 i více let, kteří předtím používali více brýlí na různé vzdálenosti. Laserem je dnes možné operovat v zásadě všechny oční vady, používá se i pro operace šedého zákalu, které byly donedávna doménou ultrazvuku.

V jakých případech lze navrátit zrak slepému člověku a jakým způsobem?

Bohužel oční chirurgie není schopna vrátit zrak všem slepým lidem. Ve světě je nejčastější příčinou slepoty šedý zákal. V České republice se ale kvůli šedému zákalu neslepne, protože je možné ho odstranit operativně. Mezi časté příčiny slepoty u nás patří cukrovka, zelený zákal a úrazy. Typickou indikací k implantaci umělé rohovky je například oko po těžkém poleptání vápnem nebo jinou chemikálií. Zákrok však není možné provést u lidí, kteří jsou slepí od narození, ani těm, kteří oslepli například následkem zeleného zákalu nebo cukrovky. Umělá rohovka totiž nemůže pomoci nemocným, kteří mají poškozený zrakový nerv nebo sítnici. Nám se podařilo ve vícero případech vrátit zrak umělou rohovkou, která učiní oko opět průhledným. Bývá to poměrně složitá operace, kterou provádí jen nemnoho pracovišť. Byli jsme úspěšní i u pacientů, kteří byli slepí několik desítek let. Nejdelší slepota, po které pacient po implantaci umělé rohovky opět uviděl, trvala přes 50 let.

Uznáváte alternativní možnosti zlepšování zraku pomocí jógy, cviků na oči, homeopatie, bylinek? Co by měly obsahovat přípravky na oči, aby zraku skutečně prospěly?

Jóga, oční cviky, homeopatie i bylinky mohou velmi efektivně doplnit klasickou medicínu a moderní chirurgické postupy, jako jsou například laserové operace. Oční cviky zlepšují metabolismus oka a kompenzují velmi časté přetížení očí upřeným pohledem na obrazovku počítače stále jedním směrem v neměnné vzdálenosti. Homeopatické léky napomáhají lepšímu hojení po operacích a dokážou vyléčit i některé nemoci, na které je klasická medicína krátká. Indikace homeopatických léků je však poměrné složitá disciplína, která vyžaduje důkladné vzdělání a dlouholetou praxi. Bylinky se používaly pro léčbu očí od nepaměti a my jsme na základě některých starých čínských receptur vyvinuli vlastní bylinný přípravek pro pročišťování a regeneraci očí.

Na co jste hrdý, co se úrovně zlepšování zraku pacientů týče? Proč se věnujete právě tomuto oboru, co vás na něm láká, inspiruje a baví?

Podařilo se nám nejen po celé republice, ale i v zahraničí vybudovat špičkově vybavené oční kliniky s erudovaným týmem lékařů i ostatních zdravotnických pracovníků. Dříve jsem se jezdíval dívat na nové operace do zahraničí, především do Německa, Spojených států amerických a Kanady. Dnes pracujeme s nejnovějšími lasery a pomáháme vyvíjet nové operační postupy v oční chirurgii. Oční lékaři ze světa včetně zmíněných tří zemí se jezdí k nám do Prahy a do Zlína dívat na nejnovější lasery a učit se s nimi pracovat. Je to pěkný pocit, že jsme dokázali situaci takto obrátit. Přestože provádíme největší počet očních operací v České republice, hlavní prioritou je špičková a individuální péče o každého pacienta tak, aby se u nás cítil co nejvíce v pohodě a minimalizoval se tak stres spojený s operačním zákrokem. Loni a v letošním roce se nám podařilo vyvinout ve spolupráci s americkou firmou nový laser na operaci oční čočky a letos jsme započali výzkum a vývoj nové umělé rohovky.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.