Jak vybrat kvalitní postel, aby nevrzala? | Moje zdraví

Jak vybrat kvalitní postel, aby nevrzala?

Jak vybrat kvalitní postel, aby nevrzala?
Autor: Shutterstock
19. prosince 2019 • 00:00
Prezentace klienta • 

Postel je místo, kam se každý den těšíme, když jsme unaveni, nebo nám není dobře a hledáme v ní útočiště. Postel je také místo pro příjemné chvíle strávené s tím, koho milujeme. Postel je místo, kde se snažíme zotavit z nemoci, zahřát se po prochladnutí a nabrat nové síly.

Typy konstrukcí postele Konstrukcí je dnes na trhu více, ale všechny v sobě mají nosný rám a pokud se dají rozebrat, tak i kování, které jednotlivé díly drží pohromadě. 

Rám může být z kovu, dřevotřísky (DTD,MDF), nebo masivního dřeva, u kterého záleží jestli je měkké, nebo tvrdé dřevo. Nejodolnější je samozřejmě kov a tvrdé dřevo, tyto dva materiály mají velkou pevnost a odolný spoj, který zaručí, že postel nebude vrzat a konstrukce bude odolná a trvanlivá. Pokud tedy například výrobce čalouněné postele neuvádí, zda je jádro z masivu a jakého, nemůžete očekávat, že tato postel bude dlouho a spolehlivě sloužit.

Postel Deira • Autor: Spíme.cz

Návrat k přírodě

Postel z masivu patřila už za dob našich předků k nejpoužívanější konstrukci, která je z přírodních materiálů a velmi dlouho vydrží. O trvanlivosti konstrukce se můžete přesvědčit například při návštěvě zámků, kde nahlédnete do ložnic starých několik stovek let, postele ze dřeva měli v oblibě jak panovníci, šlechta i obyčejní lidé, kteří si takovou postel často vyráběli sami. 

V osmdesátých letech vystřídala tuto konstrukci čalouněná postel, která byla dostupná a moderní. Čalouněné postele v sobě bohužel skrývají hrozbu v podobě hygyenické udržitelnosti, proto se postupem času tato módní vlna nahradila málo odolným laminem, nebo odolnějším masivem. Dnes k nám zamířil z Ameriky trend čalouněných boxspring postelí, ale málokdo si uvědomí, že problém z hygienickou udržitelností u těchto postelí bohužel nebyl odstraněn. 

Nyní se opět vezeme na vlně trendů přírodních, udržitelných a zdravých materiálů, proto opět začíná vyhrávat přírodní, ale udržitelné materiály, ideálním materiálem je masivní tvrdé dřevo.   

Postel Giulia • Autor: Spíme.cz

Příroda ve vaší ložnici

Aby byla postel skutečně přírodní, je důležité ošetřit rám přírodním olejem nebo voskem. Bylo by trochu zbytečné, pořizovat přírodní dřevěnou postel z masivu, která je povrchově ošetřena syntetickou vrstvou PU laku, která uzavře dřevo a to díky tomu nemá šanci dýchat.

Další součástí postele jsou rošty, ty jsou téměř všechny vyráběny z masivního dřeva nebo v kombinaci masivu a dýhované překližky, která je tlakově spojena pomocí disperzního lepidla.

Dobrá zpráva tedy je, že jde opět o přírodní materiály a na lamelovém a laťkovém roštu není nic závadného.

A co přírodní matrace?   

Matrace se také vyrábějí z přírodních materiálů, ale pozor na přírodní BIO pěny, v které vlastně tak zcela přírodní ani nejsou, i když mají označení BIO. V BIO, nebo naturálních pěnách bývá většinou jen velmi malé procento ricinových přírodních olejů, většinu zde tvoří syntetický polyuretan.

Postel Cortina • Autor: Spíme.cz

Pokud hledáte tu pravou přírodní variantu matrace, určitě doporučíme 100% přírodní latex. Zde je také důležité vědět, že je velký rozdíl mezi 100% latexem a 100% přírodním latexem. Tyto dva výrazy se velmi často zaměňují, ale pouze ten 100% přírodní latex obsahuje výhradně přírodní latexové mléko bez přidaných syntetických latexových pěn. 

Pro hygienickou ochranu matrací od prachu a roztočů doporučujeme použít matracové chrániče. Celková ochrana matrace i potahu od prachu, potu i roztočů. Chránič působí proti roztočům tím, že nepropustí do matrace šupinku z kůže, kterými se roztoč živí, bez obživy se v matraci roztočům nelíbí.

A kde takové výrobky seženeme?

Máme jedno doporučení, tím je český výrobce Postelia, který vyrábí masivní postele s přírodní olejo-voskovou úpravou. Zdravotní matrace z přírodních a nezávadných materiálů, komody, noční stolky a lamelové rošty z přírodních dřevěných materiálů. 

Navštivte jejich stránky internetového obchodu www.spime.cz, nebo si můžete vše můžete vyzkoušet na prodejnách: Praha, Brno, Plzeň, Hradec Králové a Tábor.

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.