Jak si užít Vánoce, aby z vás nebyl vánoční Grinch! | Moje zdraví

Jak si užít Vánoce, aby z vás nebyl vánoční Grinch!

Jak si užít Vánoce, aby z vás nebyl vánoční Grinch!
... • Autor: istock.com
22. prosince 2022 • 06:00

Ačkoliv jsou Vánoce považovány za jeden z nejhezčích svátků roku, ne každý nadšení s nimi spojené skutečně sdílí. Na vině je přemíra stresu a pocit, že i kdyby jste se rozkrájeli, stejně nemůžete stihnout vše, co byste rádi. Co s tím, aby z vás i letos nebyl vánoční Grinch?

Řešení je jednodušší, než si myslíte. Stačí totiž začít u sebe a svých vlastních pocitů. Nedělat nic jen proto, že musíte nebo se to od vás očekává, ale volit to, co vám dělá radost. I kdyby se to ostatním nelíbilo.

Video se připravuje ...
Eva Perkausová: Před Vánocema kynu, v televizi mě převažujíVIDEO 

Pokud jsou pro vás Vánoce spíše trestem nežli odměnou a máte pocit, že jen při vyslovení jejich jména se musíte zhroutit, máme pro vás tipy, které vám ty letošní Vánoce alepsoň trochu zpříjemní.

Dejte vale úklidu

Vánoce tu rozhodně nejsou od toho, aby nám z představy, že musíme uklidit celý dům od půdy po sklep, nakonec praskla hlava. Navíc jistě uklízíte celý rok, a tak není potřeba to zrovna na Vánoce nějak hrotit. Neumytých oken si nikdo nevšimne, a pokud uklidíte kuchyň, věřte, že na Štědrý den to bude bez významu. Vánoční svátky mají být především časem stráveným s rodinou a těmi, kdo jsou vám blízcí, a věřte, že ty fakt, zdá máte na gauči všechny polštáře srovnané do pravého úhlu, nebude vůbec zajímat. 

Dárky nejsou povinnost

A Vánoce nejsou a neměly by být jen o dárcích. To, že se rozhodnete někoho obdarovat, by mělo vycházet z pocitu, že to chcete udělat, nikoliv z toho, že musíte. Navíc dárky nejsou o statisících korun, ale spíše o tom, že uděláte druhému radost tím, že jste si vzpomněli. Pokud ale přece jen máte nutkání všechny obdarovat, zkuste dárky objednat online a v jeden den najednou. Kurýr vám pak balíčky doveze a vy budete nejen bez stresu z přeplněných obchodních center, ale také bez špatné nálady, že něco děláte jen proto, že se to od vás zkrátka očekává.

Hezké neznamená perfektní

To, že všechno nebude dokonalé, ještě neznamená, že to nakonec nebude hezké a plné pohody. Nestíháte dvacet druhů cukroví? Buďte naopak rádi! Aspoň o letošních Vánocích neztloustnete. Nemáte pro každého tři dárky? Vždyť o tom Vánoce vůbec nejsou. Děsí vás představa všech návštěv, na které musíte? Co kdyby jste to letos udělali jinak a všechny pozvali k vám. Odbudete to jednou návštěvou a bude!

Co takhle dát si dovolenou

Vánoce jsou hlavně o odpočinku. Pokud vás tedy všechno ubíjí, možná by tím správným východiskem byla nejen dovolená v podobě nicnedělání, ale také dovolená třeba u moře. Navíc změna je život, a pokud strávíte Vánoce tak, jak vás to bude bavit, třeba k nim nakonec ještě najdete vztah. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.